5 najlepších ostrovov sveta: Kde ešte stále zažijete dokonalú atmosféru bez davov?

2015-12-11 08:00:00 |   |    | 

Pre mnohých dovolenkárov sa predstava najlepšieho oddychu spája s nejakým exotickým ostrovom, vďaka ktorému sa prenesú do úplne iného sveta. Takýchto luxusných miest je však na svete čoraz menej. Ak sa objaví nejaká unikátna oblasť, zrazu sa tam chce nahnať čo najviac turistov, aby to zažili i na vlastnej koži a potešili sa tak z nedotknutého prírodného zázraku. Práve tento komercionalizmus ich však mení na všedné dovolenkové miesta, na ktoré sa časom zabudne. I preto si treba vážiť ostrovné lokality, kde sú zamerané na udržiavanie si pôvodných podmienok a striktné obmedzovanie turizmu, aby tak mohli uchovať čiastočky raja na zemi.



 

1. Palawan, Filipíny

 

Jeden z menších filipínskych ostrovov je právom hrdý na to čo má. Palawan má úžasné lokality plné nedotknutej prírody, vďaka čomu sa dostal i medzi sedem prírodných svetových zázrakov. Turizmus tam stále prebieha v obmedzenej miere. Ubytovať sa môžete len v maličkých hotelových rezortoch. Tie síce ponúkajú luxusné služby a nezabudnuteľné zážitky, no všetko ako keby sa to dialo v tichosti a bez veľkých ovácií, aby sa čo najviac uchovala prirodzená nátura tunajšieho prostredia. Výhodou Palawanu je, že tam stretnete skutočne málo ľudí. I preto je podľa mnohých hodnotení tým najlepším ostrovom na svete. Všade budete mať totiž svoje súkromie a môžete sa sústrediť na taký druh dovolenkovania, ktorý vám vyhovuje. Palawan je taktiež veľmi obľúbenou destináciou celebrít, ktoré si tam užívajú utajenie svojej identity. Jednou z hlavných atrakcií je podzemná rieka, ktorá je najdlhšou odhalenou podzemnou riekou na svete. Pre turistov ponúkajú možnosť jej splavovania za asistencie domácich sprievodcov.

 

2. Bora Bora, Francúzska Polynézia

 

Tento ostrov ste už istotne videli vo viacerých amerických filmoch. Ukazujú ho ako dokonalú predstavu romantickej dovolenky a nepochybne im musíme dať za pravdu. Bora Bora očarí najmä svojou pobrežnou oblasťou. Tú domáci využívajú aj na turistické účely. Na ostrove preto nenájdete klasické hotely, ubytovať sa môžete iba v malých chatkách, ktoré postupne zasahujú do mora. Tie sú odstupňované v niekoľkých kategóriách, no i tá najnižšia ponúka luxus, o akom môžeme iba snívať. Jednou z vychytávok sú miestnosti, ktoré majú presklenú podlahu a vy môžete pozorovať podmorský svet priamo pod nohami. Keď vás omrzí leňošenie, môžete si priamo z terasy skočiť do vody a ísť si zaplávať. Hlavnými atrakciami sú miestne vodopády v nádhernej prírode a taktiež potápanie. Bora Bora bolo v roku 2014 označené za najfotogenickejšie miesto na svete.

 

3. Moorea, Francúzska Polynézia

 

V rovnakej oblasti sa nachádza aj tretí najlepší ostrov na svete v podobe Moorea. V tomto prípade už prichádza pestrejšie turistické vyžitie. Nebudete sa kochať iba nádhernými plážami a užívať si sladké ničnerobenie. Stačí zájsť trošku do vnútrozemia a preskúmať lesné lokality, ktoré sú kombinované s vysokými skalnými útesmi. Práve tam môžete stretnúť aj divoko žijúce kone, ktoré sú jednou z hlavných atrakcií Moorea. Vo vnútrozemí nájdete aj viaceré historické stavby pôvodných obyvateľov, ktoré patria k najcennejším pamiatkam v Polynézii. Takýchto stavieb tu nie je veľa a preto si ich domáci o to viac chránia a pyšne ich prezentujú turistom. Moorea je známa aj vďaka rybolovu, pri ktorom vám bude asistovať domorodec a vy budete mať možnosť vychutnať si krásu tunajšej nádhernej modrej lagúny.

 

4. Waiheke Island, Nový Zéland

 

Presuňme sa teraz do iných končín sveta a vychutnajme si exotiku v inom poňatí. Ostrov Waiheke sa nachádza len hodinu jazdy loďou od pevniny. Vďaka tomu sa stáva vyhľadávaným dovolenkovým rajom, v čom však opäť úspešne zasiahli domáci obyvatelia, ktorí obmedzujú počty turistov. Úžasná príroda sa vám tam ukáže v trošku drsnejšej podobe. Užijete si nádherné pláže, i bývanie v domčekoch na mori, no napriek tomu stačí zájsť pár kilometrov ďalej a zrazu sa ocitnete v divočine, ktorá je druhým najväčším turistickým tromfom. Tým prvým sú totiž tunajšie vinice, ktoré lákajú milovníkov tohto druhu cestovania. Na Waiheke ich nájdete niekoľko a tunajšie víno sa teší medzi vinármi veľkej obľube. Keďže ho nie je tak veľa a vlastnosti miestnej pôdy sú veľmi vzácne, patrí k tým drahším a viac ceneným.

 

5. Bermudy

 

Spomedzi týchto ostrovov sú Bermudy najviac poznačené vonkajšími vplyvmi. Môže za to i vojenská základňa, ktorá tam dala nový domov cudzincom, ktorí si ich začali prispôsobovať svojmu naturelu. To však so sebou prináša i výhody, pretože malý exotický ostrov je síce stále originálny a ponúka skôr komornejšiu predstavu dovolenky, no napriek tomu tam už nájdete služby, na aké ste zvyknutí aj v lepších rezortoch. Pokojne si môžete zahrať golf na vynikajúcich ihriskách, navštíviť tunajšie múzeá, pochutiť si na jedle v luxusných reštauráciách a očakávať zároveň veľmi kvalitné služby. Bermudy sú ideálne taktiež na potápanie a šnorchľovanie, keďže sa tam nachádza pestrý a nádherný podmorský svet. Na ostrove nájdete aj niekoľko jaskýň, z ktorých je časť prístupná aj verejnosti.

 

Zdroj/autor: msn.com, wikipedia.com, independent.co.uk, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa