TIP na víkend: Rozžiarte si dlhé zimné večery a nalaďte sa na sviatočnú vlnu

2015-12-10 12:00:51 |   |    | 

Už sa naháňate za darčekmi? Tak si radšej oddýchnite a využite Advent na to čo máte najradšej. Venujte sa koníčkom, rodine a napríklad aj cestovaniu. Skúste si už teraz napísať zoznam miest, ktoré by ste v budúcom roku chceli navštíviť. Budete tak vedieť rýchlo reagovať na ponuky, keď ich uvidíte. Po tom čo dosnívate o exotike, ale aj blízkych krajoch, zájdite na niektoré z našich slovenských podujatí. Cez víkend sa s ním priam roztrhne to Mikulášovo vrece, takže si istotne vyberiete. Tu je aspoň krátky prehľad tých najzaujímavejších.



 

Vianočné trhy

 

Okrem tých tradičných veľkých v Bratislave a iných mestách máte tento víkend možnosť navštíviť aj menšie vianočné trhy vo viacerých obciach. Bude sa na nich podávať lahodné jedlo, zabavíte sa na programe a chýbať nebudú ani tradičné stánky s remeselníkmi a vianočnými darčekmi.

Banská ŠtiavnicaŠtyavnický vjanočný jarmok sa začne zajtra a potrvá do soboty. Prebehne na nádvorí Kammerhofu a tešiť sa môžete na kultúrny program a hru pre deti v interiéroch.

Ďalej sa na trhy môžete tešiť v Pezinku, Poprade, Michalovciach, na Myjave, v Spišskej Novej Vsi, Starej Turej, Stupave a iných obciach.

 

Historické Vianoce

 

Tento rok si viaceré centrá pre vás pripravili  ukážky tradičných slovenských Vianoc. Na týchto podujatiach sa dozviete, aké boli tradície spojené s týchto ročným obdobím, ako sa oslavovalo, pripravovalo, varilo a podobne.

Hanušovce nad Topľou – program O Vianociach – Ako inak? sa začne v nedeľu vo Vlastivednom múzeu

MartinVianoce na dedine sa začnú v nedeľu v Múzeu slovenskej dediny

BabínOravské Vianoce vám predstavia v nedeľu v DK Babín

Snina – o rusínskych Vianociach sa viac dozviete v nedeľu na podujatí Roždenstvo Christovo

Stará Ľubovňa – aj tu ešte do zajtra budú prebiehať Vianoce na dedine spojené s dielňami

Galanta – zaujímavý program vás v sobotu čaká aj na Vianociach v múzeu, kde sa veľa dozviete a dobre zabavíte. Podujatie prebehne vo Vlastivednom múzeu.

Dubnica nad Váhom – aj tu si pozriete pravé Historické Vianoce s hudbou a výstavou slovenských historických krojov.

 

Bratislava

 

Keď už máte plné zuby teplého vína, punčov a medoviny skúste sa vrátiť späť k slovenským horkým pivám. Na festivale PIVOBRANA BeerFest 2015 objavíte príjemnú chuť slovenských malých pivovarov, ktoré tu odprezentujú svoje najlepšie kúsky. V Starej tržnici sa preto môžete tešiť na ochutnávku zaujímavých mokov zámockých, mestských, kočovných a iných pivovarov. Na ochutnávku môžete prísť v sobotu od 18:00 do 24:00 a v nedeľu od 11:00 do 22:00.

Vajnorami sa túto sobotu bude pri príležitosti sviatku sv. Lucie pochodovať. Vezmete do rúk lampióny, o 17:00 sa vydáte spred sochy sv. Floriána a spoločne sa prejdete mestom.

Pre deti je nachystaný program v Ružinove. Vianočný festival sdetmi.com ponúkne zábavu pre tých najmenších. Začne sa v sobotu10:00 na Trnavskej ceste 110 (v exteriéroch) a deti sa tu zapoja do rôznych súťaží, dielní, bude sa spievať, príde šašo, prebehne tombola, deti si pozrú rozprávku aj vystúpenie kúzelníka atď.  

 

Banská Bystrica

 

Hoci sú decembrové noci dlhé a tmavé, trochu jasu do nich môžeme priniesť aj my. Na podujatí Rozžiarená decembrová Banská Bystrica zažijete dve noci plné svetla. Piatková a sobotná noc sa roztrbliecu laserovými šou, svetelnými graffiti, tanečnými kreáciami, zábavnou optikou, astronomickou technikou, prebehnú dokonca aj diskusie a workshopy. Všetko bude ladené pre deti aj dospelých.

Nedeľa v Bystrici sa bude niesť aj v mystickom duchu. Tajomná Bystrica totiž prinesie potulku mestom s práve takou tematikou. Strašidlá, bosorky, čarodejnice, duchovia... V meste je ich pomerne dosť, a preto a oplatí si ich zhrnúť počas jedného večera. Vyrážať sa bude spred Radnice16:00.

 

Prešov

 

Aj tento víkend sa pôjde za poznávaním mesta. Objavovanie Prešova – Päťstoročí Kostola sv. Mikuláša vás zavedie späť do histórie a na prehliadke sa oboznámite so zaujímavosťami, ktoré sa s tými miestom spájajú. Prehliadky sa začnú v sobotu o 10:00 a v nedeľu o 14:00.

 

Modrý Kameň

 

Na túto sobotu si na hrade pripravili zaujímavý program pre rodiny. LuciaHranie zabezpečí divadlo, čítanie rozprávok, živý Betlehem, hudobné vystúpenia, dielne a aj trhy. Všetko na jednom mieste, aby ste nikam inam už nemuseli ísť. Všetko sa to začne o 16:00.

 

Kežmarok

 

Drevenom artikulárnom kostolíku sa zajtra stretnete so zhudobnenou slovenskou poéziou. Básne Vladimíra Valka si vypočujete za zvukov hudby od 18:00.

 

Tradičné zabíjačky

 

Vo dvoch slovenských obciach si tento víkend užijete aj tradičnú domácu zabíjačku. Na Červenom kláštore a vo Vlkolínci si tak oživíte tradície a pochutíte si na lahodných výrobkoch. Popritom všetkom vás bude zabávať ľudová hudba.

 

Zdroj/autor: Slovakia.travel, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa