Na výlete po prekrásnej Trnave – Ochutnajte z histórie, vína aj medoviny

2015-06-08 12:00:00 |   |    | 

Pri cestovaní často zabúdame na Slovensko. Stalo sa to nám a isto aj vám, ale je čas to napraviť. Povzbuďme v sebe dobrodružného ducha a skúsme objavovať niečo na čo by sme si netrúfli – slovenské mestá. Možno majú svoje nedostatky, ale tak či tak, sú to skvelé miesta plné pamiatok a zaujímavostí. Len musíte preniknúť hlbšie. Námaha sa vám odvďačí v podobe prekrásnych zážitkov za slušnú cenu. Načo preskúmavať svet, keď sme doma cudzincami? Dnes sa pozrieme do slovenského malého Ríma – Trnavy.



 

Na prvý pohľad

 

Keď pricestujete do Trnavy tak ako my, vlakom, tak sa vám na prvý pohľad bude zdať, že ide o ďalšie slovenské mesto s nie veľmi vábnou architektúrou. Stanice celkovo nie sú tým, čím sa naša krajina môže pýšiť. No stačí pár momentov a zistíte, že tu predsa len niečo je. Už zo stanice zazriete zelený park, ktorý vás bude priam lákať. A spravíte dobre ak sa zlákať necháte, keďže práve on vás privedie k srdcu Trnavy – do historického centra.

Trnava je jedným z najstarších slovenských miest a svoje mestské výsady získala už v 1238. No už dávno predtým bol tento kus zeme obývaný. Stretávali sa tu dôležité obchodné cesty a aj preto sa tu pravidelne usporadúval trh. Toto všetko a mnohé iné prispeli k tomu, že je dnes Trnava so svojim historickým centrom okúzľujúcim mestečkom. Hneď ako prekročíte hrubé ochranné múry starého mesta (veľká časť z nich sa zachovala, a tak vytvárajú tú správnu atmosféru), ocitnete sa ako keby v dávnych časoch. Áno, je tu mnoho obchodov a reklám, ktoré nie sú tak autentické, no ak si ich odmyslíte uvidíte staré budovy (aj s „patinou“), mohutné kostolychrámy, kláštory, mestské domy a kľukaté uličky. Navyše každá táto pamiatka vás bude vábiť, aby ste ju navštívili a obzreli si, čím je taká výnimočná.

 

S hrdosťou k histórii

 

Ďalším z prívlastkov mesta by mohlo byť mesto kostolov či veží. Možno ich nebude toľko ako v stovežatej, no i tak na pomerne malom priestore sa tu týčia veže, vežičky a samozrejme duchovné chrámy. Kostolov je len v centre až 8 a každý z nich má svoje čaro. Na miernom kopčeku stojí Bazilika sv. Mikuláša s obrazom ochrankyne mesta. V tomto románskom kostolíku sídli Panna Mária Trnavská, ktorá nad mestom drží ochrannú ruku. Katedrála sv. Jána Krstiteľa sa zase môže pýšiť ohromujúcim, dychberúcim a jednoducho úchvatným dreveným oltárom zo 17. storočia (vysoký je až 20 m a ako inak sa pri jeho výstavbe použilo výhradne drevo). Hneď ako do kostola vkročíte ukradne si vašu pozornosť a je isté, že kým neodídete tak z neho zrak nespustíte.

Aby sme stále len po kostoloch nechodili, tak sme v meste zamierili aj za židovskými pamiatkami. Kedysi tu žila menšia komunita, ktorá si postavila hneď dve synagógy a to priamo pri sebe. Staršia, menšia a ortodoxná sa nachádza na Haulíkovej ulici vo dvore. Je ozaj menšia, hlavne ak ju porovnáme so susednou, no možno aj to prispelo k tomu, že sa zachovala. Dlhé roky chátrala, kým ju obec čiastočne nezrekonštruovala a nepredala súkromníkovi. Ten tu dnes má jednu z najkrajších kaviarní, čo sme kedy videli. Prekrásne sa im totiž podarilo prepojiť židovskú architektúru s niekoľkými pôvodnými maľbami spolu s moderným štýlom. Ten reprezentujú knižnice a sklenené dosky oddeľujúce priestor. Podľa nás dokonale vyvážené prostredie je ideálne na krátku prestávku pri objavovaní mesta. Keď už oddýchnutí vyjdete von, rovno uvidíte druhú synagógu. Tá je však teraz v pomerne zlom stave a čaká na rekonštrukciu.

Odporúčame vám sa ešte trochu poprechádzať po meste a trebárs aj navštíviť Hodinovú vežu. Okrem zaujímavých informácií o hodinách, ako to, že ich treba každý jeden deň naťahovať, sa po zvládnutí približne 150 schodov dostanete na veľmi príjemnú vyhliadku. Žiaľ nám osobne počasie prekrásny výhľad nedoprialo, no za slnečných dní dovidíte možno aj do Bratislavy.

 

Život v meste

 

Ak už máte stráviť deň v Trnave skúste zostať aj cez noc. Cez deň si obzriete pamiatky a načerpáte nové sily a potom navečer sa môžete vybrať do niektorého z podnikov. My sme boli milo prekvapení, že sme tu našli množstvo ľudí v meste a zaujímavé bary, kde sme napríklad stretli aj tunajšieho primátora. Nuž stačí sa len pýtať, hľadať a človek si nájde miesto, či už obľubuje literatúru a živé diskusie, neviazanú zábavu na diskotéke, alebo len príjemné posedenie s kamarátmi pri pive.

 

Kam v okolí

 

Hoci vieme, že Trnava je ozaj prekrásna, vieme tiež, že je pomerne malá a na prehliadku vám stačí pol dňa, prípadne deň. Preto si treba nájsť program aj mimo mesta. Človek by si povedal, že v okolí sú len malé nezaujímavé dedinky, ale opak je pravdou. Možno sú malé, ale snažia sa o svoju propagáciu a o to, aby mali návštevníkom čo ponúknuť.

Môžete sa napríklad vybrať za chuťou vína. Ak sa do tohto moku vyznáte, potom oceníte to, že aj v tak málo známom kraji nájdete svetovo oceňované vína. Degustácie v miestnych malých aj väčších vinárstvach vám predstavia ako sa víno vyrába a tiež ako sa pije. My sme navštívili vinárstva Mrva a Stanko, väčší podnik so skvelou ponukou, a potom Terra Parna, romantické rodinné vinárstvo. Už len návšteva tunajšieho vinohradu, víno vyrábajú výhradne z vlastného hrozna, vám dodá množstvo síl. Pri prezentácii niektorého člena rodiny sa dozviete, aké to je zakladať vinárstvo, ako sa o víno treba starať a napríklad aj to, kto je najznámejším susedom. Kto z vás nepozná Hečkovo Červené víno? Tak šup do knižnice. A vráťte sa sem napríklad na niektoré z podujatí, ktoré rodina organizuje len tak, pre zábavu.

Ak vás práve víno neoslovuje a ste na niečo sladšie, tak potom isto zamierite za medovinou. Tradičný slovanský nápoj vyrábajú okolití medovinári na svetovej úrovni. Stačí si prezrieť ich výstavnú skriňu s trofejami z celého sveta. My sme si na medovine skutočne pochutili, ale pozor, nie je to na slabé žalúdky, pri dvoch ochutnávkach totiž okúsite aj 14 druhov z čoho sa už hlava zatočí. Šoférovať neodporúčame.

Navyše aby nezostalo len pri medovine, tak si napríklad v Smoleniciach môžete obzrieť maličké, ale zaujímavé múzeum Molpír, a potom samozrejme Smolenický zámok. Sprístupnený býva len v lete, no pri ochutnávkach medoviny máte možnosť si ho pozrieť aj so sprievodcom. Už z diaľky vyzerá táto pamiatka úplne nádherne. Odporúčame prejsť sa parkom od miestneho cintorína (aj ten vyzerá skôr ako park a nie cintorín) a užívať si prekrásny výhľad na vežičku. Nebudeme klamať, ale interiér hradu veľmi utrpel odchodom pôvodných majiteľov a nastolením bývalého režimu. No i tak si človek užije príjemnú prehliadku s výkladom a z veže sa mu naskytne skvelý výhľad na okolie.

Na záver by sme len dodali, že malý výlet do Trnavy určite stojí za to. Ak nie ste na plánovanie, skúste sa obrátiť na miestnu turistickú agentúru Región Tirnavia. Tá pripravuje podobné zaujímavé výlety s degustáciami a objavovaním okolia. Vyzdvihnú vás, zavezú, ukážu a odvezú (to je po degustácii veľmi dôležité). Veľmi príjemný výlet okúsite len za pár eur. A viete čo je ešte výhodou toho, že je Trnava taká malá? Všetko je blízko a podobne aj výletíky, čiže cestovaním nezabijete pol dňa a budete mať možnosť vyvaliť sa do trávy, pozrieť si pamiatky a ešte aj spoznať tunajšie chute.

 Autor: SiSa

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.4/5 (29 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa