Nový Zéland – Zem Pána prsteňov

2015-06-07 07:00:00 |   |    | 

Jednou z najvyhľadávanejších tohtoročných dovolenkových destinácií, ktoré môžete spoznať je Nový Zéland. Krajina Pána prsteňov, alebo Zelená zem, ktorá si vyslúžila túto prezývku vďaka nádhernej prírode. Pri pohľade na ňu zatajíte dych.



 

Rozprávková zem

 

Nový Zéland je rozlohou približne sedemkrát väčšia krajina ako Slovensko, no žije tu iba 4 a pol milióna ľudí. Kvôli svojej nádhernej a rozmanitej prírode patrí k tým najkrajším krajinám aké vôbec môžete navštíviť. Severný a južný ostrov sa od seba výrazne líšia, preto odporúčame navštíviť oba ostrovy. Na južnom môžete navštíviť množstvo ľadovcov, ktoré sú na rozdiel od iných častí sveta veľmi ľahko prístupné. Okolitá príroda miestnych fjordov (na Novom Zélande ich nazývajú Soundy) nenechá nikoho na pochybách, že rozprávkové miesta ešte exitujú. K výnimočným fjordom patrí Milford Sound. Plavba po tomto fjorde je nezabudnuteľný zážitok.

Severný ostrov je hustejšie osídlený, ale vôbec nie je skúpy na prírodné krásy, nakoľko je tu veľa sopiek. Národný park Tongariro nemôžete pri vašej návšteve vynechať. Hora osudu – Ngauruhoe je opradená miestnymi legendami. Je tu veľa gejzírov, termálnych prameňov a rastú tu obrovské stromy kauri. Niektoré z nich majú viac ako tisíc rokov a Maurovia z nich vyrábali tradičné kanoe. Často sa budete stretávať s obrovskými papraďami ako z praveku.

 

Multikultúrna krajina

 

Nový Zéland je ostrovný štát v Oceánii. Pôvodnými obyvateľmi sú Maorovia, ktorí krajinu nazývajú „AETEAROA“. Krajina dlhého bieleho oblaku. Prvým Európanom, ktorý v roku 1642 priplával k brehom Nového Zélandu bol Ábel Tasmán. Ďalším významným moreplavcom, ktorý zohral významnú úlohu pri objavovaní Nového Zélandu bol v 18. storočí britsky moreplavec James Cook. Podľa neho je aj pomenovaná úžina medzi severným a južným ostrovom „Cookova úžina“ alebo najvyššia hora Nového Zélandu - majestátny Mt. Cook. V druhej polovici 19. storočia začínajú prichádzať na Nový Zéland prisťahovalci z Európy hlavne z Veľkej Británie, ktorí zohrali významnú úlohu pri formovaní krajiny k dnešnému obrazu. V súčasnosti je Nový Zéland multikultúrnou krajinou kde žijú ľudia zo všetkých kútov sveta, rôzneho vierovyznania, rasy. Podľa odborníkov je jednou z najlepších krajín na svete na život vôbec.

 

Návštevník na prvom mieste

 

Neodmysliteľnou súčasťou Nového Zélandu sú ovce. Žije ich to okolo 60 miliónov a chovajú sa hlavne na vlnu a mäso. Aj cestovný ruch patrí medzi dôležité zdroje príjmov. Vláda investuje nemalé prostriedky do celej infraštruktúry, správy národných parkov, služieb a propagácie. Krajina a jej obyvatelia sú veľmi priateľskí a ochotní. Návštevník je tu na prvom mieste a služby sú na vysokej úrovni. Informačne materiály a vzájomná spolupráca jednotlivých subjektov cestovného ruchu je niečo z čoho by sme si mohli zobrať príklad aj u nás na Slovensku.

 

Centrum dobrodruhov

 

Nový Zéland je miestom, ktoré často navštevujú ľudia túžiaci po adrenalínovom dobrodružstve. Práve tu zrealizovali prvý komerčný bungee jumping. Centrom adrenalínových aktivít je mestečko Queenstown. Na severnom ostrove nesmiete vynechať jet boating - jazda vysokorýchlostnými člnmi po divokej vode, alebo zoskok z Aucklandskej veže z výšky 192 metrov. Ak v blízkej budúcnosti vznikne nový adrenalínový šport, je viac ako pravdepodobné, že to bude na Novom Zélande.

 

Domáci obyvatelia ostrova

 

Nový Zéland je relatívne izolovaný a aj vďaka tomu sa na jeho území nenachádza takmer žiadne nebezpečné zviera. Dokonca tu nenájdete žiadneho hada žijúceho na zemi. Symbolom Nového Zélandu je kiwi. Nie ovocie, ktoré môžete kúpiť aj u nás v obchodoch, ale miestny vták Kiwi. Na južnom ostrove v oblasti mesta Kaikora je jedno z najlepších miest na svete na pozorovanie veľrýb, hlavne vorvaňov. Vorvane sú najhlbšie sa potápajúce cicavce na svete. Potápajú sa až do hĺbky 400 metrov a jeden ponor trvá 30 – 45 minút.

 

S chuťou na Nový Zéland

 

K spoznávaniu krajiny treba zapojiť všetky zmysly. Chuťové poháriky na Novom Zélande určite neostanú ochudobnené. Miestna jahňacina, alebo Savignon Blanc z oblasti Marlborough patria k tomu najlepšiemu. Superlatívov a pozitív o Novom Zélande je veľmi veľa. Najlepšie je sa presvedčiť na vlastne oči. Tak neváhajte a baľte kufre...

 

www.bubo.sk

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: BUBO

Hodnotenie článku:
3.6/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa