Levy lovia menej zebier: Podľa vedcov za to môže drobný živočích

2024-03-01 09:00:00 |   |    | 

Levom na savane v Keni sa čoraz menej darí pri love zebier a podľa vedcov za to môže narušenie rovnováhy druhov spôsobené invazívnymi mravcami. Tí totiž vytlačili domáce mravčie druhy, čo viedlo okrem iného k tomu, že levy prišli o svoj prirodzený úkryt v akáciových porastoch a to im lov komplikuje. Napísal o tom denník The Guardian.



 

Ukazuje sa, že aj malá zmena v prírodnom prostredí môže mať ďalekosiahle dôsledky, napísali autori štúdie zverejnenej v časopise Science. V tomto prípade dokázali malé mravce prekaziť lov veľkým šelmám, a to kvôli narušeniu rokmi budovaných vzťahov. Levy na savane využívajú pri love úkryt v akáciových porastoch, ktoré donedávna chránil špecifický druh akáciových mravcov (Pseudomyrmex ferruginea).

Tieto mravce dokázali zabrániť spásaniu listov slonmi, pretože ich odrádzali svojimi jedovatými uhryznutiami, a vďaka tomu boli akácie stále zelené. Invazívny druh mravcov (Pheidole megacephala) ale tie akáciové vytlačil, čo okrem iného viedlo k tomu, že slony znovu zaradili akácie na svoj jedálniček a levy sa už medzi holými vetvami pri love nemôžu dobre skryť.

"V oblastiach, kam invazívne mravce prenikli, slony stromy spásajú päťkrát až sedemkrát rýchlejšie ako tam, kde tieto mravce nie sú," napísal spoluautor štúdie Todd Palmer z Floridskej univerzity. Tam, kde slony dokážu spásť viac zelených listov, sú potom levy pri love až trikrát menej úspešné.

"Levy potrebujú úkryt, aby dokázali s úspechom prenasledovať a prepadnúť svoju korisť, a ten im chýba, keď je menej stromov, za ktorými sa môžu plížiť, čo im lov zebier výrazne komplikuje," vysvetlil Palmer. Podľa neho výskum poukazuje na to, aké kľúčové sú v prírode aj tie menej zjavné vzťahy medzi jednotlivými druhmi.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa