Neuveriteľný objav: V balvane na pobreží sa našla kostra unikátneho pterosaura

2024-02-24 16:00:00 |   |    | 

Unikátny druh pterosaura - lietajúceho plaza - objavili paleontológovia na škótskom ostrove Skye. Pozostatky vo veľkom balvane na pláži zahŕňajú časť kostry vrátane ramien, krídiel, nôh a chrbtice. Lebka zvieraťa, ktoré žilo pred 168 až 166 miliónmi rokov, chýba. Objav podľa vedcov ponúka nový pohľad na rozmanitosť pterosaurov strednej jury a ich evolučnú históriu, napísala agentúra Reuters.



 

Nový druh získal meno Ceoptera evansae. Prvé z mien vychádza zo slova Cheò, ktoré v škótskej gaelčine znamená hmlu a odkazuje na gaelský názov ostrova Skye - Eilean a' Cheò alebo Ostrov hmly. "Evansae" je poctou paleontologičke Susan E. Evansovej, ktorá sa na ostrove pri západnom pobreží Škótska dlhodobo venuje výskumu.

"Ceoptera pomáha zúžiť časovú os pre niekoľko míľnikov vo vývoji lietajúcich plazov. Jeho výskyt na území dnešnej Británie v čase strednej jury bol skutočne prekvapujúci, väčšina jeho blízkych príbuzných pochádza z Číny," uviedol britský paleontológ Paul Barrett.

"Ukazuje to, že sa vyspelá skupina lietajúcich plazov, ku ktorým patrí, objavila skôr, ako sme si mysleli, a rýchlo sa rozšírila takmer po celom svete," dodal odborník.

Fosílie z doby strednej jury sú veľmi vzácne, povedala serveru BBC odborníčka z Bristolskej univerzity Liz Martinová-Silverstoneová, ktorá s pomocou počítačovej tomografie (CT) vytvorila 3D digitálny model skameneného pterosaura. "Nájsť z čohokoľvek z tohto obdobia viac ako jednu kosť je naozaj úchvatné," uviedla.

Nájdený pterosaurus mal pravdepodobne rozpätie krídel okolo jedného až 1,5 metra. Podľa odborníka Stevea Brusatteho, ktorý sa na výskume nepodieľal, je fosília pre Škótsko unikátnym nálezom.

"Ide o obdobie pred vtákmi, keď pterosaury vládli oblohe. Tento výskum ukazuje, že sa pterosaury, ktoré lietali nad hlavami dinosaurov, v Škótsku bežne vyskytovali," doplnil Brusatte.

Škótsko bolo v strednej jure súčasťou ostrova uprostred Atlantického oceánu, povedal Brusatte. Vládlo na ňom subtropické podnebie a vyskytovali sa tam početné pláže a lagúny, ktoré pterosaury rady obývali.

Svoje poznatky vedci zverejnili v odbornom časopise Journal of Vertebrate Paleontology.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa