Španielske dedinky ohrozujú medvede hnedé, zaháňať ich majú hliadky

2024-02-24 20:00:00 |   |    | 

Populácia medveďa hnedého žijúceho na Pyrenejskom polostrove bola kedysi takmer vyhubená. Teraz sa ale zotavila natoľko, že medvede začali ohrozovať obyvateľov dediniek na severe Španielska. Regionálna vláda Kastílie a Leónu preto vytvorila hliadky lesníkov, ktoré majú medvede z obývaných oblastí zaháňať, napísal spravodajský server The New York Post.



 

Hliadka zložená z deviatich strážcov stráži obyvateľov a ich úrodu v baníckom meste Villablino a jeho okolie v provincii Palencia. Ich úlohou je zaistiť bezpečnosť a zdravie ohrozených medveďov a zároveň umožniť spolužitie ľudských obyvateľov s nimi.

Ak miestni obyvatelia zbadajú medveďa, ktorý môže vážiť od 150 do 250 kilogramov a merať až dva metre, majú zachovať pokoj a zavolať na nepretržite fungujúcu telefónnu linku strážcov. Lesníci vyzbrojení vysielačkami, brokovnicami s gumovými guličkami a sledovacími zariadeniami vystrelia varovné výstrely, aby zvieratá z dedín vykázali.

Sedemdesiattriročná Ángeles Orallová sa bojí, že jej medvede vyplenia jej zeleninovú záhradku. "Sme starší ľudia... už to, že si nemôžeme vyjsť na pokojnú prechádzku, je smutné," posťažovala sa.

Pred tridsiatimi rokmi žilo v Španielsku už len 60 medveďov, dnes ich v krajine žije okolo 400. "Nárast medvedej populácie vedie k nárastu konfliktov" s ľuďmi, povedal koordinátor hliadok Daniel Pinto.

V roku 2021 španielsky tím veterinárov, biológov a horských strážcov spustil program satelitného sledovania týchto zvierat. Postupne sa ich snažia odchytávať a nasadiť im obojok s GPS, aby ich bolo možné v budúcnosti ľahko lokalizovať.

Doteraz sa strážcom podarilo odchytiť 12 medveďov, ktoré potom boli vypustené ďaleko od dedín. Zvýšenie počtu medveďov navyše podporilo turistický ruch v oblasti, pretože ľudia prichádzajú do regiónu, aby ich zahliadli vo voľnej prírode.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa