Grizzly v kanadských horách zabil dvoch turistov, správcovia parku ho usmrtili

2023-10-03 08:00:00 |   |    | 

Správcovia národného parku Banff na západe Kanady cez víkend zabili medveďa grizzly, ktorý zaútočil na dvojicu turistov v odľahlej časti prírodnej rezervácie. Muž a žena stretnutie so šelmou neprežili, podľa dostupných informácií išlo o pár z Kanady, informovala agentúra AP.



 

Útok sa odohral v piatok večer, keď správa parku dostala núdzový signál z údolia rieky Red Deer severne od mesta Banff, uviedla hovorkyňa Natalie Fayová. Záchranári kvôli nepriaznivému počasiu nemohli turistom prísť na pomoc vo vrtuľníku a museli sa na miesto vydať peši. Krátko po polnoci v horách našli dve telá.

Taktiež sa stretli s agresívnym medveďom, ktorého potom bližšie nešpecifikovaným spôsobom usmrtili, povedala Fayová. Časť najstaršieho národného parku v Kanade, ktorý leží na juhozápade provincie Alberta, bola z preventívnych dôvodov uzavretá.

Útoky medveďov na ľudí sú vzácnym úkazom a úmrtia v tejto súvislosti ešte vzácnejšie, uvádza kanadská verejnoprávna televízia CBC. Minulý týždeň však jeden grizzly vybehol proti ľuďom v Banffe, kam prišiel hľadať ovocie. Podľa CBC je aktuálny ročný čas rizikový vzhľadom na naliehavejšie snahy medveďov zabezpečiť si dostatočný prísun potravy pre zimný spánok.

"Máme ich len niekoľko za rok, a to sa bavíme o celej Severnej Amerike," povedala o smrteľných útokoch medveďov Kim Titchenerová, ktorá založila v tejto súvislosti osvetovú organizáciu. Dvojicu zabitú v Banffe údajne poznala a označila ju za "veľmi skúsených outdoorových nadšencov". Uviedla, že išlo o pár z Kanady. "Boli zvyknutí často chodiť do divočiny... Určite je to pre ich rodinu neuveriteľný šok," dodala Titchenerová.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa