Vedci varujú: Polárnym medveďom hrozí kvôli otepľovaniu smrť od hladu!

2024-02-23 16:00:00 |   |    | 

Niektorým ľadovým medveďom hrozí smrť hladom v dôsledku zmeny klímy a topenia morského ľadu v Arktíde. Tieto šelmy sa totiž nedokážu dostatočne adaptovať na zdroje potravy na súši, potvrdili vedci v štúdií, ktorá bola zverejnená tento týždeň vo vedeckom časopise Nature. TASR správu prevzala v stredu z webovej stránky stanice BBC a časopisu National Geographic.



 

Bežnou potravou ľadových medveďov sú tulene, ktoré lovia na ľadových kryhách pri pobreží. Množstvo ľadu sa však v dôsledku otepľovania klímy zmenšuje a medvede preto hľadajú potravu na pevnine, kde sa živia vtáčími vajcami, bobuľami či trávnatým porastom. Pri tom im rýchlo ubúda telesná váha a hrozí im smrť.

Počas teplejších mesiacov roka sú však mnohé oblasti Arktídy bez ľadu. V západnej časti kanadskej provincie Manitoba, kde sa štúdia uskutočnila, sa obdobie bez ľadu medzi rokmi 1979 a 2015 predĺžilo o tri týždne.

Vedci v rokoch 2019-2022 sledovali správanie 20 ľadových medveďov počas troch týždňov v letných mesiacoch. Zvieratá odvážili, odobrali im vzorky krvi a nasadili im obojky s kamerou vybavenou GPS. To expertom umožnilo sledovať ich pohyb, aktivitu a zdroje potravy.

Počas letných mesiacov sa u medveďov vyvinuli iné spôsoby prežitia. Niektoré jednoducho odpočívali a šetrili si energiu. Väčšina sa usilovala živiť sa vegetáciou a bobuľovitým ovocím, prípadne plávala do mora hľadajúc potravu. U 19 z 20 medveďov vedci potvrdili stratu telesnej hmoty - v niektorých prípadoch až 11 percent.

Počty ľadových medveďov sa v poslednom období zvýšili, globálny nárast teplôt je však dnes považovaný za najväčšiu hrozbu pre tieto šelmy, píše BBC. Zamrznuté moria v oblasti Arktídy sú totiž kľúčové pre ich prežitie.

Vo svete v súčasnosti žije približne 26.000 ľadových medveďov najmä v Kanade, no vyskytujú sa aj v USA, Rusku, Grónsku a Nórsku. Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) ich zaraďuje do kategórie zraniteľných živočíchov, ktorým hrozí vyhynutie. Jednou z príčin poklesu ich počtu je aj klimatická zmena.

Dospelý samec ľadového medveďa dorastá do dĺžky približne troch metrov a môže vážiť takmer 600 kilogramov.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa