Skvelá správa pre dovolenkárov: Obľúbené chorvátske ostrovy má spojiť podmorský tunel

2023-07-17 12:30:00 |   |    | 

Projekt storočia. Tak chorvátske médiá označili prvý podmorský tunel v krajine, ktorý by mal spojiť dva obľúbené dalmátske ostrovy Brač a Šoltu.



 

Ako informuje spravodajský portál Dalmacija Danas, prvý podvodný most v Chorvátsku by mal byť súčasťou projektu národnej cestnej siete, ktorá sa má začať stavať už čoskoro. Stáť by mal okolo 50 miliónov eur, pričom 85 až 90 percent by malo byť financovaných z fondov Európskej únie.

Podľa infografiky, zverejnenej novinami Slobodna Dalmacija, by mal mať asi 900-metrový tunel šírku 18 a výšku 7 metrov. Cestu s jedným pruhom v každom smere doplní chodník pre peších. Hĺbka mora nad tunelom by mala byť od 12 do 15 metrov, aby sa tadiaľ mohli naďalej plaviť aj tie najväčšie lode.

Vstupy do tunela by podľa plánu mali byť v oblasti Livka na ostrove Šolta a pri obci Milna na Brači. Práve jej predstavitelia iniciovali opätovnú verejnú diskusiu k projektu, ktorá sa má konať už dnes. Veľkolepý projekt totiž nie je všetkým po chuti.

Myšlienku podmorského tunela kritizujú najmä obyvatelia ostrova Brač, podľa ktorých by kvôli nemu ostrovy stratili svoje čaro a výhody by plynuli predovšetkým Šolte. Tá by získala oveľa jednoduchší prístup k letisku Brač a prostredníctvom neho aj do celého sveta.

Iniciatíva prišla od nás,“ vysvetlil pre Slobodnu Dalmaciju starosta Šolty Nikola Cecić Karuzić, podľa ktorého sa dnes turisti aj domáci musia spoliehať len trajekty - v letnej sezóny šesť, v zime štyri denne. Tunel by podľa neho uľahčil život pracujúcim či študentom na susednom ostrove a pozitívne by ovplyvnil aj cestovný ruch.

Brač podľa Cecića Karuzića v lete navštevuje až 100.000 turistov, no Šolta v tomto smere ťahá za omnoho kratší koniec. Tunel, ktorého výstavba potrvá podľa odhadov odborníkov približne dva a pol až tri roky, by to mala zmeniť.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa