Ako sa z obilia stáva múka: Navštívte miesto s klepotom mlynského kolesa a vôňou chleba

2019-12-18 12:00:00 |   |    | 

„Vím jedno oudolí, vím já pěknej mlejn, dobře to v tomhle mlejně znám...“ Spoznávate pieseň z obľúbenej rozprávky Princezná z mlyna? Nie v rozprávke, ale na Blansku na Južnej Morave jeden taký pekný mlyn majú a spoznať vám ho pomôže skutočný mlynár.



 

V obklopení Moravského krasu a Českomoravskej vrchoviny sa nachádza obec Býkovice a v nej jedinečný funkčný mlyn na hornú vodu. Porčův mlyn sa po prvýkrát spomína už v roku 1526, a to v súvislosti s dedením majetku po Benešovi Černohorskom z Boskovic medzi štyroch synov, keď sa spomína rybník v Býkoviciach. Následne sa o mlyne jedná aj v roku 1580, a to v súvislosti s Janom Šemberom Černohorským z Boskovic. Ten v tomto roku získal v susedstve Býkovic usadlosti a mlyn, ktorý patril bořitovskej fare. Nie je však ešte ani dnes potvrdené, ale ani vylúčené, že sa jednalo práve o Porčův mlyn.

Čo ale jasné je, že v súčasnosti je mlyn zrekonštruovaný a otvorený verejnosti. Prostredníctvom výkladu pána mlynára sa tu vrátite v čase a zároveň na vlastné oči zistíte, ako sa z obilia stáva múka. A v prípade, že by ste radšej ako nejaký ten koláč rybu, aj v tom prípade si tu prídete na svoje. Mlynský rybník ponúka možnosť rybárčenia. Svoj úlovok, pokiaľ to nebude práve zlatá rybka, si môžete podľa vlastnej chuti nechať pripraviť v miestnej krčme. Vám stačí mať trpezlivosť pri love, udicu vám zapožičajú.

V rybníku šikovné rybky a v ohrade kozy a ovce. Spokojne si ich môžete pohladiť a pokúsiť sa aj takýmto spôsobom odpútať od zhonu a zrelaxovať. V prípade, že by ste si čaro miestneho kľudu a aktívneho odpočinku radi vychutnali dlhšie a možno i zistili, či sa so západom slnka na brehu rybníka objaví nejaký ten vodník, môžete využiť ubytovanie priamo v budove mlynu. Prichýlia vás tu v zime či v lete. Najspoľahlivejšiu regeneráciu vám síce poskytne samotné prostredie, ale ak by ste predsa len zatúžili napríklad po dobrej saune, nech sa páči miestne wellness.

Porčův mlyn je historickou pamiatkou. V jeho okolí ich však nájdete viac. V blízkosti Býkovíc sa nachádza napríklad zámok Lysice. Obdivovať tu môžete nielen krásnu záhradu a kolonádu, ale napríklad aj zbierku českého skla či porcelánu. Zámok Boskovice je v súkromnom vlastníctve pôvodných majiteľov a konajú sa tu obľúbené Svätohubertské slávnosti. Hrnčiarov môžete stretnúť na zámku Kunštát. jednom z najstarších šľachtických sídel Moravy, kde sa schádzajú pravidelne v septembri. No a prejsť sa prepychovými interiérmi a popritom sa pokochať exotikou v podobe orientálneho porcelánu môžete na zámku v Rájci nad Svitavou.  

Ak vás láka kľud a romantika v podobe chvíľ strávených v prírode, návšteva Porčovho mlyna v Býkoviciach je správnou voľbou.  A ak by ste si na ceste náhodou neboli istí, skúste ísť za zvukom vody poháňajúcej mlynské koleso a vôňou čerstvo upečeného chleba.  

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Porčův mlyn

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa