Obľúbená zábavka turistov končí: Pražská radnica začne za použitie výťahu vyberať vstupné

2023-08-19 09:00:00 |   |    | 

Pražský magistrát plánuje v prízemí Novej radnice na Mariánskom námestí uzavrieť voľný prístup k výťahu páternoster a za jeho návštevu začať vyberať vstupné. Vypísanie tendra na úpravy interiéru budovy schválili mestskí radcovia.



 

Páternoster sa pred niekoľkými rokmi objavil vo videosprievodcovi po Prahe Honest Guide. Zhruba odvtedy sa začal zvyšovať počet turistov, ktorí sa za zaujímavou technickou pamiatkou do verejnosti prístupnej budovy magistrátu vydávali. Pred dočasným zastavením výťahu nebolo výnimkou, že sa v prízemí pri výťahu cez deň zhromažďovali až desiatky ľudí.

Úrad v apríli uviedol, že turisti nerešpektovali bezpečnostné pokyny, prílišná záťaž výťah ničila a pohyb veľkého množstva ľudí v budove komplikoval prevádzku radnice. Schválené rozhodnutie má problém vyriešiť pri zachovaní možnosti páternoster vidieť. "Navrhované úpravy umožnia vstup osobám za účelom návštevy výťahu páternoster bez toho, aby bola narušená bežná prevádzka objektu ako administratívnej budovy," stojí v schválenom dokumente.

Výťah bude podľa materiálu oddelený chodbovými stenami vyrobenými podľa dubových presklených stien umiestnených na druhom poschodí objektu. Súčasťou úprav bude umiestnenie platobného terminálu a čítačky QR kódov na turnikety pri zadnom vchode do radnice, ktorý sa nachádza hneď pri výťahu. Výber vstupného má mať na starosti mestská firma Prague City Tourism.

"Medzi ďalšie prínosy možno uviesť zlepšenie klimatickej situácie objektu vo vykurovacej sezóne, keď bude oddelený priestor výťahu páternoster od zvyšku objektu, a tým sa preruší komínový efekt, ku ktorému dochádza cez výťahovú šachtu výťahu," stojí ďalej v dokumente. Magistrát na úpravy vypíše tender s predpokladanou hodnotou 2,7 milióna korún bez DPH.

"Z páternosteru sa stane jedna z ďalších predražených turistických atrakcií, o ktorú bežná verejnosť stratí záujem. Pretože nechce platiť predražené vstupné," kritizoval zámer magistrátu predseda pražského ANO Ondrej Prokop.

Poslanci schválili aj vypísanie ďalšej verejnej zákazky na reštaurovanie sôch, ktoré sa nachádzajú na hornej časti fasády Novej radnice. Na tých sú podľa schváleného dokumentu praskliny a trhliny, ktoré by v prípade zanedbania opráv mohli v budúcnosti znamenať nebezpečenstvo úrazu okoloidúcich. Predpokladaná hodnota zákazky je 6,4 milióna korún. Vedenie mesta tiež schválilo vypísanie tendra za 5,5 milióna korún bez DPH na firmu, ktorá zabezpečí servis dieselagregátov v Novej radnici do roku 2027.

Páternoster je druh výťahu s nepretržitou reťazou kabín. Prvý obežný výťah na svete bol inštalovaný roku 1884 v Londýne. Páternostery sa teraz už neradia medzi výťahy, ale medzi iné strojové zariadenia. Preto sa na ne nevzťahujú normy týkajúce sa výťahov a môžu sa naďalej prevádzkovať. V Prahe je zachovaných páternosterov niekoľko, popri magistráte napríklad v budove radnice Prahy 1 vo Vodičkovej ulici, vo viacerých budovách ministerstiev, v sídle Českého rozhlasu vo Vinohradskej ulici alebo v Škodovom paláci v Jungmannovej ulici.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa