Poďte NaFilM: Fimové múzeum v Prahe je lepšie ako kino

2022-05-07 12:00:00 |   |    | 

Kamera – klapka – akcia! Americké filmové štúdia sú síce vzdialené tisíce kilometrov, no pocit toho pravého českého Hollywoodu nájdete predsa len o niečo bližšie. V stovežatej Prahe zájdite NaFilM do Národného filmového múzea, kde sa zvukárom či tvorcom animovaného filmu na chvíľu stanete aj vy.



 

Len pred pár rokmi, v roku 2018, traja vysokoškoláci, ktorým učarovala filmová teória a história, vytvorili múzeum národnej úrovne. História pohyblivých obrázkov sa mieša s interaktivitou súčasnej kinematografie. Hodnotu práce na originálnej expozícii ocenila dokonca aj Česká filmová akadémia. Od minulého roka „chovajú“ v múzeu NaFilM aj Českého leva.

Národné filmové múzeum NaFilM nájdete bez problémov pri prechádzke historickým centrom Prahy. Strategická poloha však nie je to jediné plus. O povestného génia loci sa postarala historická budova múzea – Mozarteum. Práve tu totiž spievala operná diva Ema Destinová. Tu sa schádzala avantgarda českého divadelníctva okolo Emila Františka Buriana. No a tu sa pred sto rokmi zmenilo uvažovanie o filme v Čechách vďaka skupine umelcov Devětsil.

V múzeu NaFilM to nie je o žiadnych vitrínach a hláškach: „Nedotýkajte sa exponátov.“ Každá časť expozície vás v podstate prinúti pracovať s exponátmi. Formou virtuálnej reality sa napríklad dostanete  do čias začiatkov kinematografie a pozriete si prvé filmové predstavenie. Pozorne určite počúvajte aj komentátora, ktorý sa tu predstaví ako hologram z 3D projekcie.

Spoločne s ním si pripomeniete úplne prvé kroky filmovej tvorby u našich západných susedov. Vyskúšať si tu môžete i to, aké bolo premietať priamo z filmového pásu. A veru na jedno kliknutie – „kľuknutie“ to nebolo. Otáčať kľukou malo svoje čaro a chcelo to i trochu výdrže.

Nie výdrž, ale napnuté uši budete potrebovať v špeciálnom ruchovom štúdiu. Vyskúšate si, ako pracujú zvukári. Ktovie, možno práve vďaka vlastnému ozvučeniu filmu objavíte v sebe skrytý talent. Ak by vám sila nestačila pri premietačke a mali ste „plné uši“ z ruchového štúdia, tak to vyskúšajte s rozpohybovaním plošnej bábky. Vo filmovom múzeum môžete odísť aj s vlastným animovaným filmom.

Či sa vám viac zapáči rola filmového diváka, zvukára či tvorcu animácií, keď „pôjdete NaFilM“ nezabudnite sa pýtať. Od tunajších a možno aj samotných zakladateľov múzea sa dozviete viaceré zaujímavosti. Buďte fascinovaní každou zložkou sveta filmu, ktorú tu spoznáte a nechajte priestor vlastnej kreativite, ktorá vás tu môže príjemne prekvapiť.

A na vlastnej koži tak zistíte, prečo je národné filmové múzeum NaFilM najlepšie hodnotené múzeum v Českej republike a prečo je medzi top šiestimi najlepšie hodnotenými atrakciami v Prahe.   

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa