Múzeum Martina Benku v Martine: Spoznajte život a dielo jedného z najvýznamnejších umelcov

2023-07-22 08:00:00 |   |    | 

Múzeum Martina Benku v Martine po štvorročnej rekonštrukcii znova otvorili pre verejnosť. Múzeum sídli v dome, v ktorom slávny maliar, ilustrátor a grafik Martin Benka žil a tvoril od roku 1959 až do júna 1971.



 

Podľa generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Branislava Panisa dosiahli celkové náklady na rekonštrukciu výšku 1,014 milióna eur. Dlhoročné snahy SNM o celkovú rekonštrukciu budovy, primerané uloženie a ochranu Benkových diel sa podľa neho naplnili získaním účelovej finančnej dotácie z Ministerstva kultúry (MK) SR vo výške 910.000 eur. "Rekonštrukciu dofinancovalo SNM aj z vlastných zdrojov vo výške 104.145 eur," doplnil.

Múzeum sídli v dome, v ktorom žil a tvoril maliar, ilustrátor a grafik Martin Benka od roku 1959 až do júna 1971. Rok po jeho smrti sprístupnili v dome expozíciu pre verejnosť. "Po viac ako 60 rokoch mohol objekt prejsť rozsiahlou obnovou. Zlý technický stav budovy bol dlhodobým problémom. V havarijnom stave bolo zastrešenie, kotolňa aj všetky vnútorné rozvody. Zastaraná bola elektronická zabezpečovacia a požiarna signalizácia a nedostatočné bolo aj objemové a technické vybavenie depozitárnych priestorov," podotkol riaditeľ SNM v Martine Radovan Sýkora.

Pripomenul, že interiér múzea je podľa poslednej vôle Benku zachovaný v autentickej podobe, čo v plnej miere akceptovali aj zvolenou formou rekonštrukcie. "Okrem známych Benkových obrazov približuje múzeum aj jeho ďalšie tvorivé činnosti - napríklad dizajn písma a úžitkových predmetov či lásku k hudbe, umelcov vkus, záľuby, ale tiež sny, túžby i nezrealizované plány. Tvorivú činorodosť jeho osobnosti dokresľuje galéria a nábytkom zariadená pracovňa, ateliér i spálňa, ktoré akoby len prednedávnom opustil," skonštatoval.

SNM v Martine - Múzeum Martina Benku v súčasnosti spravuje približne 12.000 výtvarných diel a osobných predmetov Benku. "Ešte počas života odovzdal v roku 1960 formou darovacej zmluvy podstatnú časť tvorby (približne 5200 výtvarných diel) československému štátu. Ďalšie umelecké diela, osobné predmety a bohatú knižnicu zanechal štátu formou testamentu z roku 1969," dodal Sýkora.

Finančnú hotovosť vrátane autorských práv spravuje Komisia pre správu pozostalosti Martina Benku pri Fonde výtvarných umení. "Hotovosť a príjmy z autorských práv sú základom Ceny Martina Benku. Každoročne ju odovzdávajú začínajúcim aj už etablovaným výtvarným umelcom a teoretikom umenia," uzavrel riaditeľ SNM v Martine.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa