Najslávnejší útek z krajiny: Pred 70 rokmi skončila akcia skupiny bratov Mašínov

2023-10-31 16:00:00 |   |    | 

Prípad protikomunistickej odbojárskej skupiny ľudí okolo bratov Josefa a Ctirada Mašínových, ktorí sa začiatkom 50. rokov postavili komunistickému režimu so zbraňou v ruke, dodnes vyvoláva rozpory. Skupina sa pokúsila nadviazať na odbojovú činnosť svojho otca, podplukovníka Josefa Mašína, popraveného v roku 1942 nacistami.



 

Ctirad (1930 - 2011) a Josef Mašínovi (narodený 1932) sa po februári 1948 postavili komunistickému režimu, a to so zbraňou v ruke. Najprv sa pokúšali o sabotáže, neskôr plánovali (dočasný) odchod z Československa. Plán však bol prezradený a Ctirad strávil 22 mesiacov v uránových baniach. Na začiatku 50. rokov sa s bratom Jozefom a ďalšími ľuďmi snažili pokračovať v sabotážach. V septembri 1951 sa vlámali do policajných staníc, aby získali zbrane; zastrelili pri tom dvoch príslušníkov SNB. V auguste 1952 prepadli auto s výplatami, pri potýčke zomrel ozbrojený pokladník.

Poslednou akciou skupiny bol pokus prejsť cez východné Nemecko do Západného Berlína. V noci z 3. na 4. októbra 1953 prekročili hranice Československa. Na území NDR bola skupina odhalená a prenasledovaná príslušníkmi bezpečnostných síl. Celkovo bolo proti piatim odbojárom mobilizovaných 20-tisíc príslušníkov polície a sovietskej armády. Pri pokusoch o zatknutie skupiny boli zastrelení traja východonemeckí policajti.

Dvaja členovia skupiny, Zbyněk Janata a Václav Švéda, boli chytení (Janata v stanici Uckro, Švéda vážne zranený v obkľúčení pri Waldowe) a vydaní do Československa, kde boli potom popravení. Josef Mašín a Milan Paumer dorazili do Západného Berlína 31. októbra 1953 cez kasárne armády. Ctirad Mašín dosiahol západnú časť Berlína toho istého dňa na podvozku vlaku. Paumer bol niekoľko dní hospitalizovaný s priestrelom brucha. Neskôr, v USA, sa všetci traja členovia skupiny prihlásili do americkej armády.

"Videli sme to svinstvo okolo seba a chceli sme proti tomu niečo robiť. Všetky naše akcie boli oprávnené, nikdy som o tom nepochyboval," povedal k svojim činom Ctirad Mašín. Po úteku na Západ slúžil päť rokov v americkej armáde, potom podnikal spoločne s bratom a ďalším členom skupiny Milanom Paumerom (1931 až 2010) v Texase, nakoniec sa osamostatnil. Mal postupne firmy v niekoľkých štátoch USA.

Aj Josef slúžil v americkej armáde. Po skončení vojenskej služby nejaký čas žil a obchodoval v Nemecku v Kolíne nad Rýnom, oženil sa a s manželkou Evou majú dve dcéry. V roku 1980 sa rodina presťahovala do Santa Barbary v Kalifornii, kde žije dodnes. Ani on o svojich činoch nepochybuje. "Nezáleží mi na tom, ako ma v Čechách vnímajú. Nič so mnou nerobí, či ma niekto nazýva hrdinom alebo vrahom... Ľudia, ktorí prišli o život pri našich akciách, boli všetci bez výnimky ozbrojení," povedal napríklad.

Zatiaľ čo Mašínovým a Paumerovi sa na jeseň 1953 podarilo prebiť do západného Nemecka, ďalší členovia skupiny boli neskôr v Československu odsúdení na hrdelné tresty alebo mnohoročný žalár. V januári 1955 vyniesol Najvyšší súd tri rozsudky smrti, jedno doživotie a 13 ľudí bolo odsúdených celkom na 241 rokov. Na 25 rokov za mrežami bola odsúdená aj matka Mašínových; v júni 1956 zomrela vo väzení a jej ostatky skončili v hromadnom hrobe v Diabliciach. V roku 1991 bola rehabilitovaná, v roku 1998 dostala in memoriam Rád Tomáša Garrigua Masaryka. V roku 2019 jej ministerstvo obrany udelilo osvedčenie o účasti na protikomunistickom odboji.

Odboja sa zúčastnil aj strýko bratov Mašínov z matkinej strany Ctibor Novák, ktorý bol v roku 1953 zatknutý a o dva roky neskôr popravený. Bratia Mašínovia oproti tomu neboli v Československu nikdy odsúdení, ich stíhanie bolo prerušené a komunistické úrady niekoľkokrát žiadali USA o ich vydanie. V polovici 90. rokov potom štátne zastupiteľstvo stíhanie bratov kvôli premlčaniu odložilo. Do rodnej krajiny sa Mašínovci nevrátili ani po páde režimu. Josef Mašín v jednom z rozhovorov povedal, že ČR sa doteraz nezbavila komunizmu a komunistické zločiny neboli potrestané.

Sestra Josefa a Ctirada, Zdena Mašínová mladšia, sa niekoľko rokov súdila o chátrajúci rodinný statok v Lošanoch na Kolínsku. Až v marci 2017 po predchádzajúcom zásahu Ústavného súdu Okresný súd v Kolíne potvrdil, že Josef Mašín bol v čase svojho úmrtia v roku 1942 majiteľom statku. Jeho dcéra Zdena teda mohla požiadať o dedičské konanie, v ktorom by od štátu jej rodina získala statok aj s pozemkami. Štátny pozemkový úrad, ktorý v spore zastupoval štát, sa proti rozsudku neodvolal. Mašínová a jej brat Josef sa teda majiteľovi statku v Lošanoch stali v novembri 2017. Zdena Mašínová v roku 2022 otvorila v čiastočne zrekonštruovanom areáli rodinného statku Pamätník troch odbojov.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa