Prekliaty ostrov pri Dubrovníku: Lokrum preslávili záhadné úmrtia aj najkrajšia nudapláž sveta

2023-08-21 12:30:00 |   |    | 

Dubrovník sa považuje za perlu Jadranu, nemenej zaujímavý je však aj Lokrum, ktorý leží asi 700 metrov od starého prístavu. Pravidelnou lodnou dopravou sa tam od apríla do novembra dostanete asi za 15 minút. Ideálna výletná destinácia ponúka zaujímavé pamiatky, prírodné krásy, ale aj obľúbené pláže.



 

Historici predpokladajú, že Lokrum bol osídlený už okolo roku 915, prvá písomná zmienka však pochádza až z roku 1023 a hovorí o benediktínskom kláštore, ku ktorému patrilo celé územie ostrova. Podľa legendy pri ňom stroskotal v roku 1192 počas silnej búrky pri návrate z križiackej výpravy kráľ Richard I. Levie srdce. V obave o holý život sľúbil, že na mieste, kde vystúpi na breh, nechá postaviť kostol. Hoci sa tak stalo práve na Lokrume, na žiadosť domácich nechal svätostánok vybudovať v Dubrovníku.

Mnísi si tak museli poradiť sami. V 12. a 13. storočí postavili na ostrove trojloďovú románsko-gotickú baziliku a o tristo rokov neskôr pribudli južne od starého románskeho kláštora aj goticko-renesančné budovy nového kláštora. Mnísi sa však nevenovali len službe Bohu, ale až do konca 16. storočia na ostrove prevádzkovali aj lazaret. V 16. storočí napokon sakrálny komplex stavebne uzavreli kostolíkom Navštívenia Panny Márie a kaplnkou sv. Blažeja.

Viac už nestihli. V roku 1667 oblasť zasiahlo rozsiahle zemetrasenie a celé krídla kláštora sa zrútili. Začiatkom 19. storočia navyše k Dubrovníku dorazila francúzska armáda a obsadila aj Lokrum. Francúzsky armádny generál nariadil zatvorenie kláštora a vyhnanie benediktínov. Na najvyššom mieste ostrova nechal vybudovať pevnosť, no stavebné práce postupovali veľmi pomaly a posledné prebehli už v réžii Rakúšanov okolo roku 1835.

9. mája 1859 došlo pred ostrovom k obrovskému výbuchu kotviacej rakúskej lode. Z celej posádky prežilo len desať mužov a pamiatku všetkých obetí dodnes pripomína tzv. Tritonov kríž. Tragédia priviedla do Dubrovníka a Lokrumu cisárovho brata, arcivojvodu Ferdinanda Maximiliána Habsburského, ktorý velil námorníctvu. Ten sa do ostrova na prvý pohľad zamiloval a odkúpil ho.

Budúci mexický kráľ si na zvyškoch kláštora vybudoval letné sídlo a rozsiahly park s exotickými rastlinami z Austrálie a Južnej Ameriky vrátane vanilky a figovníkov. Z Kanárskych ostrovoch nechal doviezť pávy a zajace, ktoré sa po ostrove dodnes voľne pohybujú. Sú to však jediní stáli obyvatelia – domáci veria, že ostrov je prekliaty a ak na ňom prespia, stane sa im nešťastie.

Hovorí sa, že keď francúzski vojaci vyháňali mníchov z ich domovského Lokrumu, tí zostali zhrození. V poslednú noc pred svojim odchodom preto po kolenačky trikrát ostrov obišli so sviecami otočenými naopak, aby stekajúci vosk zanechal stopu, a vyriekli svoju kliatbu: "Ktokoľvek si nárokuje Lokrum pre svoje osobné potešenie, bude prekliaty!"

Tak sa v mnohých prípadoch aj stalo. Traja miestni šľachtici, ktorí mníchom prišli oznámiť zdrvujúcu správu o ich vyhnaní, zomreli predčasne strašnou smrťou. Ferdinanda Maximiliána po jeho zvolení kráľom v Mexiku vo veku 35 rokov zastrelili a Rudolf, jediný syn cisára Františka Jozefa I. a Sisi, ktorý si Lokrum tiež obľúbil, spáchal samovraždu. Milovníci záhad nájdu ešte množstvo ďalších nešťastí, ktoré pripisujú prenocovaniu na čarovnom ostrove.

Obyvatelia aj návštevníci Dubrovníka teda v noci na Lokrume nezostávajú a radšej sa poslednou loďou vracajú domov. Na prehliadku kláštorných budov, botanickej záhrady, vojenskej pevnosti, slaného jazera, trónu, ktorý za sebou zanechali filmári Hry o tróny, ale aj nudistickej pláže, ktorá bola na jar 2023 portálom My Dating Adviser vyhlásená za najkrajšiu na svete, im však jeden deň bohato stačí.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa