Tipy na vianočné darčeky pre cestovateľov. Potešíte ich praktickými darmi

2014-12-19 12:00:00 |   |    | 

Vianoce sa nezadržateľne blížia a zohnať darčeky pre cestovateľov môže byť skutočný problém. Vždy samozrejme oceníme dobré pyžamo, či ponožky, no už tažšie parfém, pretože nechceme otráviť ľudí na druhej strane sveta. My cestovatelia si totižto nezakladáme na materiálnych veciach a radšej sa snažíme zbierať zážitky, skúsenosti a priateľstvá. Avšak existuje zopár darov, ktoré zaručene potešia každého cestovateľa:



 

Áno, je pravdou, že nás materiálne veci príliš nezaujímajú a radšej si prajeme investovať do našich dobrodružstiev, no často krát nám je veľmi ľúto, že nemáme možnosti ako si tieto momenty uchovať vo svojej pamäti o niečo dlhšie, než je len pár mesiacov. Skúsenosť vytláča skúsenosť a čím sme starší, tým je pre nás náročnejšie si udržať spomienky z ciest. Preto nás vždy poteší darček, ktorý nám pomôže uchovať si ich čo najdlhšie. Typicky je to výborný fotoaparát a kamera s príslušenstvom, no sú aj lacnejšie varianty. Napríklad rôzne zápisníčky, diáre, diktafóny, alebo stačí, ak jednoducho vytlačíte naše fotky z ciest a pomôžete nám vytvoriť album s popismi. Nielen nám tak dáte skvelý darček, ale môžete si s nami užiť naše cesty a dozvedieť sa viac ako len z fotiek na Facebooku, alebo z rozprávania v kuchyni.

K cestovaniu neodmysliteľne patrí presun z miesta A do miesta B, ktorý zaberie veľmi veľa času. Trávime ho väčšinou odpočívaním, no ešte radšej sme, ak môžeme tento čas vyplniť niečím užitočným a príjemným. Dlhé čakania na dopravný prostriedok nám pomôže vždy skrátiť výborná kniha. Problém s papierovými knihami je však ten, že zaberajú veľa priestoru, ktorý je pre nás taktiež dôležitý. A tak je skvelým riešením čítačka kníh. Tá totižto vydrží zväčša veľmi dlho, obsiahne veľa kníh a dokonca niektoré z nich majú aj prístup na internet. Jasné, že poteší aj nový mobil s čítačkou kníh (a mnohými ďalšími funkciami), no to je väčšinou nákladnejšia záležitosť, pričom ani výdrž baterky nie je dobrá.

S tým však môže pomôcť ďalší darček. Nie každá krajina sveta má elektrické koncovky ako my, a tak často krát si musíme dokupovať drahé adaptéry na letiskách, pretože sme si až neskoro uvedomili tento problém. Adaptéry je však možné kúpiť aj doma v rôznych obchodoch s elektronikou, ktoré ich ponúkajú za prijateľné ceny. Elektrická energia je tiež často krát luxus, a tak ak si potrebujete dobiť svoj elektrický prístroj, tak je dokonalým darčekom externý zdroj energie. Tie u nás nekúpite tak lacno ako v Ázii, no som si istý, že na internete určite nejaké nájdete.

 

Vreckový nožík je dokonalý spoločník na cestách. Ani si neviete predstaviť v akých rôznych situáciách je veľmi užitočný. Či už ide o otvorenie vína v Gruzínskom David Gareji, krájanie pomela v Číne, alebo po otváranie konzerv na Islande, je vreckový nožík jeden z najlepších darčekov, ktorým môžete obdarovať cestovateľa.

Koľké nocí v čínskych vlakoch som si prial, aby som už nikdy nepočul čínsku verziu kalinky a chrápanie miestnych chlapov a žien. Koľké noci som prebdel v lietadle, počas toho ako detský symfonický orchester kvílil až do rána. A pritom odpoveď na moje prosby bola vždy veľmi jednoduchá. Nie, žiadna eliminácia to nebola. Stačilo by mať po ruke štuple do uší. Znie to jednoducho, no tento maličký zázrak dokáže zachrániť nejeden ľudský život v našich myšlienkach. A to radšej nepíšem o pohodlnom spánku.

Samozrejme alternatívou k štupľom do uší sú slúchadlá s hudbou. Nie je nad to keď si človek môže pustiť svoju hudbu a na chvíľu sa stratiť z dosahu hluku svojho okolia. Dobrý prehrávač a slúchadlá teraz nie sú žiadny problém a doteraz ľutujem, že tie moje sa mi rozbili na ceste do Číny, pričom som si nezaobstaral náhradné.

Svet veľký, obrovský sa nám zmenšuje každou ďalšou cestou, a tak trochu sme na to pyšní. Preto nás vždy poteší, keď to môžeme vidieť farebné na farebnom. Zabodnúť si vlajku bolo vždy mojím cieľom, no bohužiaľ som nikdy nemal poriadnu mapu sveta, na ktorej by som to mohol spraviť. Samozrejme, že existujú na internete aplikácie a web stránky, kde môžete vyznačiť kde ste boli, dokonca to zdieľať s kamarátmi. Ale úprimne sa seba spýtajte, či je rovnaké sa pozerať na fotku Angkoru, alebo byť na tom mieste a môcť sa ho dotknúť. Rovnaké to je s mapou, ktorú môžeme chytiť a ručne si na nej vyznačiť miesta, ktoré nám prirástli k srdcu. Čo tak rovno nezriadiť cestovateľský kútik s predmetmi z ciest? Navyše ak zoženiete mapu, na ktorej nie je svet z pohľadu Európy, ale na kraji a vidíte tak svet z perspektívy Ameriky, alebo Ázie, tak o to viac si to oceníme, pretože my cestovatelia sa snažíme vidieť veci aj z druhej perspektívy.

Na svete je mnoho darčekov, ktoré by nás potešili, no jeden z nich je určite ten najvzácnejší. Každý cestovateľ si praje, aby bol svet bez konfliktov a utrpenia. Prajú si svet v ktorom by mohli ľudia rozvíjať svoje kultúry, tradície a deliť sa o ne so svetom. Chceli by, aby nenávisť bola len pojmom v slovníku bez reálneho obsahu, s upozornením na to, ako bolo ľudstvo niekedy hlúpe. To nám síce nemôžete darovať, ale na záver: kreativite sa medzi nekladú a my cestovatelia vám budeme vďační za každý krásny dar.

 

Autor: Genie

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Genie

Hodnotenie článku:
2.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa