TIP na víkend: Na Slovensku máme nový chrám. V Tatrách postavili dóm z čistého ľadu

2014-12-18 12:00:09 |   |    | 

Tento týždeň vám pre zmenu prinášame náš prehľad udalostí už vo štvrtok. Mnohé akcie sa začínajú práve dnes a aby ste nič zaujímavé nezmeškali, Dromedár príde so svojimi radami o niečo skôr. Mestá budú opäť plné vianočných trhov a dobrej predvianočnej atmosféry. Nenechajte sa lapiť do obchodných centier, kde by ste len nakupovali, ale radšej si užite skvelý víkend s rodinou a priateľmi na spoločenských podujatiach nášho prekrásneho Slovenska.



 

Vianočné trhy

 

Opäť trochu neobvykle vám zhrnieme, v ktorých mestách si tento víkend užijete príjemné chvíle na vianočných trhoch. Bude vyhrávať muzika, rozvoniavať dobré jedlo a kto príde, zahreje sa niektorým z výborných horúcich nápojov. Usporiadatelia sa vždy snažia priniesť aj niečo zaujímavé na ich trhy, a preto tu nebude žiadna nuda.

Humenné: od dnes do zajtra sa na pešej zóne Námestia slobody uskutočnia trhy. Slávnostné otvorenie je dnes15:00 a predtým vystúpia aj mažoretky a hudobné skupiny.

Svidník: za dobrým jedlom sa tu zastavte až do tohto piatku. Nebude chýbať kultúrny program, vystúpenie rusko-kaukazskej umelkyne a ani tradičný primátorský punč.

Žiar nad Hronom: až do 23. decembra si v tomto meste užijete trhy s príjemným kultúrnym programom. Bude sa variť kapustnica a tiež primátorský punč.

Bánovce nad Bebravou: na Námestí Ľudovíta Štúra sa konajú až do zajtra trhy spojené s kultúrnym programom.

Trnava: od piatku do nedele budú otvorené Stredoveké vianočné trhy, ktoré návštevníkov vtiahnu do histórie. Komu bude zima, ten sa zastaví v Mestskej veži vo vinárstve Terra Parna, kde sa ohreje pri poháriku vínka.

Bojnice: cez víkend sa na Hurbanovom námestí odohrá Bojnický kračún, teda vianočné trhy. Okrem tradičného programu prídu aj umelci a predstavia ohňovú show.

 

Starý Smokovec

 

Na Hrebienku si aj tento rok pripravili atrakciu, ktorú v okolí len tak niečo neprekoná. Je to obrovský Tatranský ľadový dóm. Postavený je z 47,5 tony ľadu pozostávajúcich z obrovských blokov. Tie opracúvajú šikovné ruky umelcov, aby vytvorili ešte lepší výtvor, ako pred rokom. Do atrakcie sa vkladajú veľké nádeje, a preto je aj nanovo osvetlená. Svetlá teraz rozdeľujú časti dómu a dodávajú mu inú atmosféru. Slávnostné otvorenie bude dnes o 17:00 a sprevádzať ho bude aj zaujímavý program.

 

Svätý Anton

 

Už je tomu zopár rokov, čo v tunajšom kaštieli uchovávajú tradíciu zdobenia vianočného stromčeka aj pre obyvateľov zvieracej ríše. Program je určený prevažne pre deti, ktoré si takýmto podujatím majú nájsť cestu ku zvieratkách, k tomu, aby sa o ne starali, a aby sa tiež naučili niečo o prírode a jej ochrane. V sobotu sa tak v priľahlých lesoch budú plniť kŕmidlá a nepozabudne sa ani na ryby v neďalekom rybníku.

 

Košice

 

Na sobotu si organizátori vianočných trhov pripravili pre Košičanov opäť niečo zaujímavé. V meste pri Immaculate sa bude variť kapustnica, ale vo veľkom. Do obrovského kotla sa zmestí až 1000 litrov kapustnice, ktorú samozrejme bude treba pripraviť. Podávať by sa mala začať približne okolo 14:00 za symbolický príspevok 1 euro. Takto si však nie len že naplníte svoje bruchá, ale tiež pomôžete menej šťastným rodinám a deťom, keďže výťažok z Anjelskej kapustnice poputuje organizácii Úsmev ako dar.

Kasárne/ Kulturpark sa dnes zmenia na Továreň na Vianoce. Do soboty sa tu rozložia dielne, ktoré povedú skúsení animátori a umelci, aby naučili deti pripraviť si vlastné ozdoby. Je pripravené obrovské množstvo sekcií a oddelení zameraných na rozličné aspekty Vianoc. Budú sa vypekať perníčky, vyrábať tienidlá a tašky, maľovať vianočný baliaci papier, vyrábať šperky, ďalej sa bude ochutnávať detský punč a deti sa priučia aj rôznym tancom. Vstup bude voľný a v rámci Továrne sa bude platiť takzvaný „škriatkovským“ platidlom.

 

Dolný Kubín

 

Aj Orava sa už pripravuje na vianočné sviatky. Aktuálne v Dolnom Kubíne prebieha výstava pohľadníc a jarmok ľudových remesiel. Návštevníci si tak môžu pozrieť, ako prebiehali sviatky v tradičnej atmosfére. Vrcholom celého podujatia bude nedeľný scénický program o zvykoch a tradíciách s názvom 25. Oravské Vianoce.

 

Bratislava

 

Aj tento rok sa v Bratislave na predvianočnom koncerte predvedú donskí kozáci. Podujatie Vianočný spev pre život spestria svojimi skvelými výkonmi a tradičnými pesničkami z ich krajiny ,ale aj Slovenska.

V meste sa konajú aj menšie akcie, ako napríklad divadelné predstavenie anglického študentského divadelného súboru ActofKAA. Predvedú klasickú anglickú hru Oscara Wilda The Importance of Being Earnest. Predstavenie v anglickom jazyku bude nasledovať aj hudobný program s miestnymi umelcami.

Zdroj/autor: SACR, TASR, SITA, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa