Turisti zneuctili vzácny chrám na Machu Picchu: Odporné, čo tam stvárali

2020-01-16 08:00:01 |   |    | 

Peruánske úrady zadržali šiestich zahraničných turistov, ktorí boli následne obvinení z poškodzovania Chrámu Slnka v tzv. Stratenom meste Inkov - Machu Picchu. Piatich z nich z krajiny vyhostia, šiesteho čaká konanie pred súdom. Podľa agentúry AFP o tom v noci na stredu (SEČ) informovala peruánska polícia.



 

Skupina štyroch mužov a dvoch žien vo veku od 20 do 32 rokov - občanov Argentíny, Brazílie, Čile a Francúzska - zavítala do známej archeologickej lokality minulú sobotu a strávili tam noc, čo je však prísne zakázané. V objekte ich v nedeľu našli strážnici, ktorí ich odovzdali polícii. Polícia ich začala stíhať pre poškodzovanie Chrámu Slnka, pyramídy na vrchole chrámového komplexu: v areáli sa totiž našli ľudské výkaly.

Jeden člen skupiny, Argentínčan, sa navyše priznal, že sa pokúsil vybrať z múru Chrámu Slnka kameň, ktorý mu však spadol a spôsobil praskliny na dlažbe tohto inkského chrámu. Mladý muž sa bude zodpovedať pred súdom, pričom za poškodzovanie kultúrneho dedičstva mu podľa peruánskych zákonov hrozí trest odňatia slobody v trvaní od štyroch rokov.

Machu Picchu, čo v preklade z kečuánskeho jazyka znamená Starý vrch, sú ruiny predkolumbovského inkského kultového mesta v peruánskych Andách. Nachádza sa v horskom sedle 400 metrov nad riekou Urubamba v nadmorskej výške 2430 m n.m. a asi 80 kilometrov severozápadne od mesta Cuzco.

Predpokladá sa, že Machu Picchu dal postaviť Pachacútec Yupanqui okolo roku 1430. Mesto bolo neskôr opustené úplne schátralo a upadlo do zabudnutia. Ruiny objavil 24. júla 1911 americký archeológ z Yaleovej univerzity Hiram Bingham. Od roku 1983 je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Návštevy niektorých časti Chrámu Slnka sú zakázané z dôvodu stavu ochrany budovy.

V súčasnosti patrí Machu Picchu medzi najnavštevovanejšie miesta v Peru. Ročne Machu Picchu navštívi vyše 5 miliónov ľudí. Pre veľký počet turistov sa krajina snaží počet návštev obmedzovať vysokými cenami vstupného.

Ako uviedla agentúra AFP, incident so zahraničnými turistami nebol prvým prípadom poškodenia Machu Picchu. V roku 2000 bol pri nakrúcaní reklamy na pivo poškodený slávny rituálny kameň Intihuatana - slnečné hodiny Inkov. V roku 2017 boli zatknutí traja Argentínčania a Kolumbijčania, ktorí na murivo maľovali grafity. Za rovnaké konanie boli v roku 2004 na šesť mesiacov väzenia odsúdení dvaja Čiľania. Na slobodu boli prepustení až po tom, čo súhlasili, že zaplatia náhradu škody vo výške 100.000 dolárov, dodala AFP.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP, Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa