Cigaretku si už nedáte: Starosta Nice chce do leta na plážach zakázať fajčenie

2023-11-18 10:00:00 |   |    | 

Cigaretové ohorky sú zásadným zdrojom znečistenia pláží v Nice i celého pobrežia, uviedol starosta mesta na juhu Francúzska Christian Estrosi. Do leta tohto roku chce preto na všetkých mestských plážach zakázať fajčenie, napísal denník Le Figaro.



"Mám dva ciele: chrániť zdravie obyvateľov a obyvateľiek Nice a chrániť životné prostredie," uviedol starosta. V uliciach piateho najväčšieho francúzskeho mesta podľa Estrosiho ročne skončí 150 miliónov cigaretových ohorkov, ktoré sú "zásadným zdrojom znečistenia".

V roku 2012 vedenie Nice zakázalo fajčenie na prvej pláži a zákaz postupne rozširuje. Teraz platí na piatich z celkom 17 mestských pláží. Na projekte spolupracuje Nice s organizáciou Liga proti rakovine, ktorá nové rozhodnutie víta a podčiarkuje jeho význam pre boj s rakovinou.

Nice kladie čoraz väčší dôraz na ochranu životného prostredia s blížiacim sa summitom OSN o oceánoch, ktorý bude mesto na Azúrovom pobreží hostiť v lete 2025. Dovtedy Estrosi sľubuje, že mesto bude "úplne bez plastov". V tomto smere už vedenie Nice podniklo rozsiahle zmeny vo všetkých školských jedálňach, ďalšie v hľadáčiku sú veľké aj malé firmy a reštaurácie.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa