Rakúska Viedeň láka na slávne vianočné trhy, takéto sú tento rok ceny

2023-12-02 10:00:00 |   |    | 

Námestím Rathausplatz vo Viedni sa poslednú novembrovú sobotu len ťažko prechádza. Davy ľudí prúdia od jedného stánku k druhému, obdivujú trblietavé vianočné gule, nechávajú si plniť hrnčeky vareným vínom alebo sa usilujú o najlepšiu fotku s pozadím stromu, ktorý zdobia svietiace červené srdiečka. Kto sa chce v chladnom popoludní ešte viac zahriať, požičiava si korčule a vyráža na rozľahlú ľadovú plochu. Viedeň na adventné trhy láka od polovice novembra a je zrejmé, že o návštevníkov ani zo zahraničia nemá núdzu. Parkom znie slovenčina, poľština aj čeština.



 

Minulý víkend som bola s manželom v Budapešti a dnes sme s dievčatami vyrazili do Viedne. Prišli sme si hlavne pre hrnčeky v tvare topánky, páči sa mi, že si ich môžeme nechať na pamiatku. Všeobecne mi príde, že je tu viac remeselných výrobkov ako napríklad v Brne, kde je veľa gastronómie,“ poznamenala Pavlína Štokmanová zo Strážnice na Hodonínsku. Do Viedne prišla s hodonínskou cestovnou kanceláriou. "Vychádzali sme o ôsmej ráno a späť ideme o šiestej, je to fajn, taký jednodňový výlet," dodala.

Záujem nie je len o hrnčeky v tvare topánok. Mnohí si domov vozia aj tie v tvare srdca. "Denne ich predáme 300 až 400, popoludní a k večeru je dopyt väčší. Cena je rovnaká ako vlani, päť eur za jeden," povedala trhovkyňa Helena Angererová. Najmenej päť eur ľudia zaplatia aj za alkoholický obsah hrnčeka, či už je to varené víno alebo rôzne druhy punčov. Niektoré nápoje, najmä tie s označením bio, vyjdú aj na sedem eur.

Pred radnicou je rozmiestnených takmer 100 stánkov. "Približne pätinu tvoria stánky s občerstvením. Minimálne 75 percent ponúkaných potravín a nápojov je v bio kvalite a sú vyrábané pokiaľ možno regionálne a sezónne. Máme tu aj jedného predajcu z Česka, ponúka trdelník," povedal za usporiadateľa Noah Schönhart. Stánok lákajúci na obľúbenú sladkosť stojí v pravom rohu námestia. Fronty pred ním neustávajú. "Vidíte sama, toto je tu každé popoludnie. Denne ich predáme stovky," poznamenal za neustáleho váľania cesta predajca.

Nápadnou atrakciou je tiež dvanásťmetrový poschodový kolotoč pri vchode do parku, ktorý je v obliehaní detí. Pre nich je pripravená aj detská chata, ktorá pojme až 90 návštevníkov naraz. Trhy pred radnicou podľa mesta vlani navštívili tri milióny ľudí, bez záujmu ale nezostali ani ďalšie miesta. Námestie Karlsplatz ponúka rozľahlú plochu zaplnenú slamovými balíkmi, kde sa vyšantia najmä malé deti. Trh vo Freyungu zas odkazuje k tradičným remeslám a na svoje si prídu predovšetkým návštevníci s obľubou v prútených výrobkoch.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa