Autentické jedlo aj zábava: V Trnave začínajú stredoveké adventné trhy

2023-12-15 09:00:00 |   |    | 

Tento víkend sa v Trnave začínajú Stredoveké adventné trhy. Na rozdiel od tých tradičných návštevníkom ponúknu pokojnejšiu atmosféru. Na Námestí svätého Mikuláša sa budú konať počas troch dní od 15. do 17. decembra.



 

Trnava sa stáva obľúbeným výletným miestom ako pre slovenských, tak aj pre zahraničných turistov. Potvrdili to tohtoročné štatistiky, ktoré ukázali najvyššiu návštevnosť od roku 2012. Mesto ponúka pomalšiu a pokojnejšiu alternatívu k veľkým metropolám. V období adventu sa tu už desiaty rok konajú Stredoveké adventné trhy, ktoré pripomínajú históriu mesta.

V posledný víkend pred Vianocami sa atmosféra v Trnave bude niesť v duchu tradícií. Na Námestí sv. Mikuláša, ktoré je najstarším obývaným miestom, vyrastie počas troch dní stredoveké trhovisko i sedliacky dvor.

V stánkoch trhovníkov môžete nájsť ručne spracované výrobky ako topánky, luky a šípy, ale tiež spoznať stredoveké remeslo výroby vianočných oblátok či sviečok,“ hovorí Matej Juran z mestského kultúrneho strediska Zaži v Trnave. Návštevníci si tu punč vychutnajú z hlinených pohárov zohriaty priamo nad ohňom a ochutnať môžu aj šporheltové dolky.

Sobotňajší program bude okrem tradičného adventného kalendára patriť aj Jurajovi Červenákovi, ktorý predstaví svoj najnovší príbeh priamo zo stredovekej Trnavy s názvom Lovec čertov. „Návštevníci trhov sa môžu tešiť na diskusiu s autorom o 16:00 h. a zároveň si budú môcť dať podpísať svoj čerstvý výtlačok knihy. Na jeho príbeh následne nadviažu šermiarske ukážky,“ dodáva Matej Juran.

Stredoveké adventné trhy sa budú konať v Trnave len počas najbližšieho víkendu od 15. do 17. decembra. Spolu so stredovekým programom v podobe kaukliarov a zabávačov budú otvorené v piatok od 12:00 do 19:00 h., v sobotu od 10:00 do 19:00 h. a nedeľu v čase od 10:00 do 18:00 h.

Stredoveké trhy sú každý rok výnimočným zážitkom. Deti s rodičmi môžu sledovať prácu remeselníkov či zabaviť sa pri živom adventnom kalendári. Isto ich poteší aj drevený kolotoč a ohrada so živými zvieratami,“ pozýva Alexander Prostinák, výkonný riaditeľ OOCR Trnava Tourism.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Región Trnava

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa