AKTUALIZOVANÉ: V jaskyni v Slovinsku uviazlo päť turistov

2024-01-08 12:00:00 |   |    | 

V krasovej jaskyni v Slovinsku kvôli stúpajúcej hladine podzemnej vody po silných dažďoch uviazlo päť ľudí. Traja návštevníci z jednej rodiny a dvaja ich sprievodcovia boli uväznení v jaskyni Krížna jama v oblasti slovinského Krasu blízko mesta Cerknica. Na záchrannej operácii sa podieľalo 35 jaskyniarov a 11 hasičov, uviedla agentúra AP.



 

K uväzneným ľuďom sa už dostali potápači, ktorí ich odviedli na bezpečné miesto a pripravili im vykurovaný prístrešok. Tam budú musieť počkať do doby, kým hladina vody opäť klesne.

Ľudia sú v jaskyni od soboty, keď sa tam vydali na bežnú turistickú prehliadku. Z jaskynného systému známeho sústavou podzemných jazier, na ktorých sa turisti plavia v lodiach, už sa ale kvôli vysokej hladine nedostali von.

Už v pondelok však napriek pesimisteckejším očakávaniam boli záchranári schopní nasadiť člny a päticu návštevníkov z jaskyne bezpečne odviezť. Všetci sú v v dobrom zdravotnom aj psychickom stave.

Turistická prehliadka v jaskyni Krížna jama je dlhá osem kilometrov. Vnútri nie sú spevnené cesty, návštevníci preto dovnútra smú iba so skúsenými sprievodcami a s potrebným vybavením.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa