NA CESTÁCH Legendárny hotel ožíva

2009-10-12 12:30:00 |   |    | 

ČÍNA - Hotel mieru (Peace Hotel), symbol Šanghaja z 30.rokov, by mal niekoľko mesiacov pred zahájením svetovej výstavy znovu zažiariť vo svoje bývalej sláve a to vďaka úsiliu architektov, historikov a tučným investíciám.



Secesná budova na nábreží Bund, slávnej tepny Šanghaja pozdĺž rieky Chuang-pchu, zažila Charlie Chaplina, Noela Cowarda, ktorý tu v týchto izbách dokončil svoju hru Private Lives, a samozrejme mnoho ďalších hostí či osobností pozývaných na luxusné večierky poriadané majiteľom hoteal Victorom Sassoonom.

Avšak vojna, revolúcia a séria nie príliš úspešných renovácií, poškodili lesk hotela. Starý Hotel Cathay,  jedna z najluxusnejších stavieb Orientu, sa stal svojim vlastným tieňom.

V súčasnoti sa celý tím architektov snaží dokončiť včas, pred svetovozu výstavou, ktorá sa začína v máji 2010, renováciu v hodnote 500 miliónov jüanov. „Mysleli sme, že to bude projekt, ktorému sa bude automaticky dariť. Ale nie je to tak,“ vysvetľuje Ian Carr zo spoločnosti Hirsch Bedner Associates, ktorý už reštauroval mnoho iných prestížnych budov, ako napríklad hotel Savoy v Londýne.

„Nemáme žiadny zdroj informácií, kde by sme zistili, čo bolo pôvodné a čo sa kedy zmenilo.“sťažuje si architekt.

Slávne dni hotela Cathay skončili v auguste roku 1937, kedy pri jeho dverách explodovali dve japonské bomby. Prišla svetová vojna, občianska vojna, v roku 1941 sa hotel zavrel a otvoril sa až v roku 1956 pod názvom Hotel mieru (Peace Hotel Shnaghai) pre prichádzajúce sovietske delegácie.

O desať rokov neskôr vypukla kultúrna revolúcia a zamestnanci narýchlo maľovali nové stropy, aby skryli cisárske symboly, ktoré by určite Červené brigády zničili. V 80.rokoch zmizol mramor, ktorý sa stal obeťou renovácie budovy. Počas celej tej doby sa z hotela predával pôvodný nábytok.

Aby Carrov tím získal seriózne informácie, ako naozaj miesto vyzeralo, pustil sa do detektívnej práce. Prenasledoval rodinu Sassoonových až na Bahamy a prostredníctvom médií hľadal niekoho, kto by niečo užitočné vedel o pôvodnom satve hoteal. Takmer nadarmo.

Niektorí súdia, že to nakoniec nemá vôbec význam,  pretože „Ľudia dnes majú úplne iný vkus. Nie som si istý, či by turisti obdivovali štýl z dvadsiatich rokov.“, prehlásil Lu Ťien-sung, expert na historické pamiatky na šanghajskej univerzite Fudan.

Historik Peter Hibbard má iná názor a tvrdí, že „Toto mesto môže všetkých popliesť. Je tak ťažké poznať, čo je falošné, čo je staré alebo nové. Je to úplná záhada.“ Prácu komplikuje prístup nového správcu (Fairmont Hotels and Resorts), majiteľa skupiny Ťin Ťiang či „neželaného“ nájomníka druhého poschodia China Telecom-u.

Realizačný tím však tvrdí, že po toľkých nevhodných zmenách, kedy sa kúpeľne stavali pred okná, znova izbám dodal vďaka plánom z dvadsiatych rokov, ich pôvodnú dimenziu a harmóniu.

Zlatým klincom hotela (nový názov Fairmont Peace Hotel) , ktorého kovové lampy a bronzové stĺpové zábradlie boli upravené,  má byť hala korunovaná priesvitnou kupolou, ktorá bola v priebehu rokov zakrytá.

 

Fairmont Peace Hotel
20 Nanjing Road East
Shanghai 200002
People's Republic of China

 

Zdroj/autor: afp,čtk,drom

VIDEO Hotel Peace - vyhliadka



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa