KATASTROFY Zhorel nový pekingský hotel

2009-02-10 08:00:00 |   |    | 

ČÍNA/JUŽNÁ KÓREA - Dnes ráno sa hasičom podarilo zlikvidovať požiar hypermoderného komplexu v centre Pekingu. Na následky vdýchnutia toxických plynov zahynul jeden hasič, ďalších šesť ľudí sa zranilo.



K vznieteniu došlo približne o 21:00 hod. miestneho času v pondelok. Hlavný požiar sa podarilo uhasiť do troch hodín, menšie tlejúce ohniská zlikvidovali až dnes nad ránom.

     
Súčasťou komplexu bol aj 44-poschodový luxusný hotel Mandarin Oriental, ktorý mal byť otvorený tento rok. Niekoľko stoviek metrov od komplexu sa nachádza nové riaditeľstvo Čínskej centrálnej televízie CCTV.
     
Požiar sa podľa predbežného vyšetrovania vznietil po tom, ako na budovu dopadli iskry z ohňostroja v rámci osláv lunárneho nového roku. Tak hotel ako aj televíznu vežu navrhli holandskí architekti Rem Koolhans a Ole Scheeren. Oba objekty boli krátko pred dokončením.
     

JUŽNÁ KÓREA - Takisto pri oslavách lunárneho nového roku došlo k požiaru aj v Južnej Kórei. Štyria turisti uhoreli, pričom ďalších 70 sa zranilo. Na festivale sa zúčastnilo asi 15 tisíc  ľudí. Predstavitelia mesta Čchangjeong, približne 275 kilometrov juhovýchodne od Soulu, zapálili v rámci osláv uschnutú trávu na úpätí hory.
     
Niekoľko minút po založení symbolického ohňa sa však otočil vietor, ktorý pohnal oheň smerom k divákom. Miestne úrady síce postavili ohňovzdorný plot, ale tento nestačil na to, aby zabránil plameňom zasiahnuť divákov.
     
Obete pravdepodobne uhoreli po tom, ako spadli  a boli postúpané pri masovom úteku obecenstva z miesta. Ostatní utrpeli ľahšie popáleniny a rôzne rany v tlačiacom sa dave.

 

Zdroj/autor: reuters,ap,tasr,drom

VIDEO Hotel Mandarin - Peking
 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 21. máj. 2024. Meniny má Zina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa