EXTRA Zakázané mesto virtuálne

2009-10-12 15:00:00 |   |    | 

ČÍNA - Čínske Zakázané mesto je prístupné cez internet. Trojdimenzionálnu virtuálnu pamiatku vytvorili v rámci projektu spoločnosti IBM s názvom Beyond Space and Time (Mimo čas a priestor).



Práca na ňom trvala viac ako tri roky a stála vyše 3 milióny dolárov (približne 66,7 miliónov Sk/takmer 2,2 milióny €). Tvorcovia pripravili pre návštevníkov viac, než len obyčajnú prehliadku rozľahlého paláca.

"Keď vstúpite do Zakázaného mesta , vyberiete si jeden z deviatich historických kostýmov, ktorý dodá dotyk histórie, ale taktiež zachová zmysel pre etiketu," informoval programový manažér IBM a vedúci projektu John Tolva.

"Nemôžete bežať, nemôžete lietať," vymenoval obmedzenia pre návštevníkov, ktoré majú zaručiť ničím nerušený zážitok pre ostatných. Program ponúka aj pohľad na každodenné udalosti na panovníckom dvore, ako napríklad na piatkovú hostinu alebo výučbu streľby z luku.

Pekinské múzeum dúfa, že jedna z najúžasnejších čínskych pamiatok si vďaka projektu získa nových fanúšikov. Pracovníci však k nemu majú aj výhrady. Tvrdia, že historická presnosť musela ustúpiť atraktívnosti.

"Nemohli by ste sa len tak prechádzať," ukazuje riaditeľ Informačného múzea Hu Chui na postavu vojaka, ktorý chodí hore-dolu po centrálnej hale. "Museli by ste sa plaziť a okrem toho, je na panovníckej cestičke. Za to by vás zatkli," dodal.

 

Zakázané mesto (故, Gu Gong, Ku Kung,The Forbidden City) postavili v Pekingu na začiatku 15. storočia. Štrnásť rokov stavalo stotisíc remeselníkov a robotníkov na ploche 720 000 štvorcových metrov obrovský súbor budov, palácov a siení. Komplex budov sa uzatvoril vyše 10 metrovým purpurovým múrom. V minulosti bolo mesto uzatvorené pre cudzincov, preto si vyslúžilo meno Zakázané mesto. V Číne ho nazývajú Ku kund - Starý palác. Je známe aj ako purpurové Zakázané mesto. Purpur bol pre Číňanov veľmi dôležitou farbou. Za purpurovú považovali hviezdu Polárku, ktorú chápali ako stred vesmíru. V Zakázanom meste sa vystriedalo 24 cisárov, ktorí odtiaľto panovali obrovskej ríši 491-rokov. Posledný cisár Pchu-i bol z paláca vyhnaný komunistami roku 1925. Arabi sa zabávali na rozprávkach z Tisíc a jednej noci. Číňania si pre zmenu, hru čísel vyskúšali na Zakázanom meste. Postavili palác, ktorý mal počet budov tisíc bez jednej. Číslo 999 symbolizovalo dlhý život a dlhú vládu cisára. V Zakázanom meste sa zachovalo asi 7200 siení. Je to dolsova bludisko.

Hlavný vchod do Zakázaného mesta je z námestia Nebeského pokoja po mramorovom moste, za ktorým je najväčšia brána. Z nej oboznamovali kľačiacim hodnostárom všetky cisárove rozhodnutia. Centrom Zakázaného mesta je plošina s tromi drevenými stavbami, v ktorých sa konali najvýznamnejšie udalosti ríše. Tri takzvané harmonické siene boli určené na osobitné použitie. V sieni Najvyššej harmónie a pred ňou sa konali slávnosti. V sieni Dokonalej harmónie prijímal cisár členov kabinetu a v sieni Zachovanej harmónie zahraničných hodnostárov. Celý súbor mesta uzatvára exkluzívna záhrada a mohutná budova brány. Podľa Guinesovej knihy rekordov obklopuje zakázané mesto najväčšia vodná priekopa na svete. Volá sa Ťing Šan. Je široká 48 metrov a jej dĺžka dosahuje 3290 metrov. Vnútri paláca je vykopaných ďalších 38 kilometrov vodných priekop.


Zdroj/autor: reuters,sita,drom

VIDEO Zakázané mesto naživo (The Forbidden city)
 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa