EXTRA V Kalifornii povolili svadby homosexuálov

2010-08-05 10:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Americký federálny sudca v stredu zrušil kalifornský zákaz manželstiev homosexuálov a označil ho za neústavný.



Rozhodnutie predstavuje kľúčové víťazstvo pre obhajcov práv homosexuálov. Záležitosť, spôsobujúca politické napätie, sa takmer určite dostane až na najvyšší súd USA. Ten potom rozhodne, či osoby rovnakého pohlavia majú ústavné právo uzavrieť manželstvo v USA.

Hlavný sudca amerického okresného súdu v San Franciscu Vaughn Walker nariadil okamžité zrušenie zákazu, aby tak umožnil párom gejov a lesbičiek uzatvárať manželstvá, kým sa prípad posunie na súd vyššieho stupňa.

Walker sa zaoberal žalobou, ktorú podali dva páry homosexuálov. Tí tvrdili, že zákaz schválený kalifornskými voličmi v novembri 2008 porušuje ich občianske práva.  Zástancovia zákazu sa snažili o jeho udržanie v platnosti, kým nebude vyhlásený rozsudok v prípade ich odvolania, ktoré majú v úmysle podať.

Vaughn však uviedol, že aj odvolanie je silným dôkazom o porušovaní rovnoprávnosti občanov, ktorú zaručuje ústava USA. "Zákaz sa neopiera o žiaden racionálny základ, prečo by gejovia a lesby nemohli uzatvárať manželstvá," napísal sudca v závere 136-stranového zdôvodnenia svojho rozhodnutia.

Pred budovou federálneho súdu v kalifornskom San Franciscu zavládla radosť v skupine približne 70 zástancov manželstiev homosexuálov. Niesli malé vlajky USA a nad ich hlavami viala obrovská zástava s farbami dúhy - symbol hnutia za práva gejov.

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger už skôr vyhlásil, že on osobne podporuje manželstvá homosexuálov, ale bude rešpektovať vôľu voličov a súdov. V stredu uviedol, že rozhodnutie súdu "potvrdzuje úplnú ochranu práv, ktoré si podľa môjho názoru zaslúži každý".

Napäto očakávané stredajšie rozhodnutie súdu predstavuje zvrat v spoločenskej diskusii, ktorá ostro rozdeľuje americkú verejnosť a jej politické inštitúcie.

Obhajcovia práv homosexuálov a občianski liberáli vnímajú túto právnu bitku ako boj za rovnoprávnosť. Odporcovia, vrátane mnohých náboženských konzervatívcov, pokladajú manželstvá homosexuálov za hrozbu pre tradičnú rodinu.

 

 

Zdroj/autor: reuters,ap,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa