EXTRA Drakulov hrad

2010-08-03 14:00:00 |   |    | 

RUMUNSKO/ video - Hrad Bran vybudovali v 14. storočí na hranici medzi Sedmohradskom a Valašskom ako pevnosť na obranu proti Turkom.



V priebehu dejín zmenil zámok viackrát svojich majiteľov. Po Trianone sa dostal do rúk rodu Hohenzollernovcov, aby po sobáši princeznej Ileany s potomkom rodu Habsburgovcov slúžil ako letná rezidencia rumunskej kráľovskej rodiny, až kým túto komunisti v roku 1948 z krajiny nevyhnali a objekt nevyvlastnili..      

 

Dominik Habsburg, ktorý je architektom žijúcim v New Yorku, bojoval o obnovenie vlastníckeho práva niekoľko rokov. Reštitúciu drakulovej nehnuteľnosti totiž napadol ešte v roku 2007 ako nezákonnú rumunský parlament, ktorý sa na príslušné orgány obrátil so žiadosťou o prešetrenie reštitúcie a vyzval dediča, aby pamiatku vrátil.

Diskusia o vlastníctve hradu rozdelila politikov, z ktorých niektorí tvrdili, že reštitúcia sa nemala vôbec uskutočniť, pretože hrad je pre Rumunsko dôležitou turistickou pamätihodnosťou. Iní zastávali zasa názor, že vrátenie majiteľom je oprávnenou náhradou za zločiny vykonané počas komunistického režimu.

Príslušný protokol o odovzdaní stredovekej nehnuteľnosti podpísali ešte v máji tohto roku predstavitelia tamojšieho múzea a vnuk niekdajšej rumunskej kráľovnej Márie Rumunskej - Dominik Habsburg.
 
Hrad Bran je dnes turistickou atrakciou, aj keď v skutočnosti nemá nič spoločného so slávnym románom Drakula Brama Stokera. Podľa povesti bol jedným z jeho majiteľov aj krvilačný Vlad Tepeš, ktorého život bol inšpiráciou pre spomínanú knihu, aj keď na hrade zrejme býval len krátko.

Jednou z podmienok jeho reštitúcie, ktorú si stanovil príslušný rumunský rezort, je pokračovanie prevádzky na hrade umiestneného múzea po dobu najmenej troch rokov, pričom rumunský štát bude vlastníkovi platiť v tejto súvislosti nájomné.

Advokát staronového vlastníka Corin Trandafir informoval, že jeho mandant sa chystá investovať do reštaurovania objektov hradného areálu a parku značnú sumu.

Nemieni využiť nehnuteľnosť na vytvorenie hotelového zariadenia a chce zachovať prístupnosť doteraz otvorených častí hradu verejnosti. V jednej časti objektu však vytvoria menšie kapacity pre návštevníkov, ktorí by tu chceli stráviť aspoň jednu noc...

 

 

Hrad Bran – Národné múzeum/ Bran Castle National Museum 
507025, Bran, Brašov
Rumunsko
Tel: +40 268 238 332, +40 268 238 334
Fax: +40 268 238 335
e-mail:  
info@brancastlemuseum.ro
Návštevné hodiny : Pondelok: 12:00-19:00;
Utorok - Nedeľa: 9:00-19:00; Posledný vstup: 18:00
           

 

Zdroj/autor:  castle bran,tasr,drom

VIDEO Hrad Bran



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa