EXTRA Nedotknutá hrobka v Qatne

2009-09-23 11:00:00 |   |    | 

SÝRIA/ video - Nemeckým archeológom sa podarilo objaviť zapečatenú posmrtnú komoru starú viac než 3 500 rokov. Údajne sa v nej nachádzali kosti viac než 30 ľudí a poklady nevyčísliteľnej hodnoty.



V ruinách kráľovského paláca Qatna v centre Sýrie sa podarilo objaviť posmrtnú komoru plnú ľudských pozostatkov a darov, ktorá viac než 3 500 rokov zotrvala nedotknutá a uzavretá.

Vedci z Univerzity Eberharda Karla v nemeckom Tübingene, ktorí stoja za výskumom, naznačili, že okrem pokladu nevyčísliteľnej hodnoty našli vnútri komory aj pozostatky viac než 30 ľudí.

Dodali, že telá mohli patriť "kráľovskej rodine z Qatny alebo členom panovníckeho dvora" a označili za pozoruhodné, že komora ostala uzatvorená tri a pol tisícročia, bez toho aby sa jej lupiči čo i len dotkli.

Qatna bola dôležitým kráľovstvom v oblasti dnešnej Sýrie v strednej a neskorej dobe bronzovej. V roku 2002 archeológovia našli v tom istom mieste kráľovskú posmrtnú komoru. Tá, ktorú našli v lete tohto roku sa nachádza v severovýchodnom krídle paláca Qatna a bola zapečatená kamennými dverami, za ktorými sa nachádzala veľká sieň s rozmermi 4,9 x 6,3 metra.

Nájdené kostry sa podľa ich tvrdení nenachádzali uložené individuálne, ale boli usporiadané podľa typov kostí do viacerých skupín. Telá mŕtvych boli uložené na inom mieste a až neskôr ich kosti presunuli do hrobky.

Spolu s ľudskými pozostatkami nemeckí vedci objavili početné keramické nádoby, tak ako aj časti žuly a alabastru, ktoré pravdepodobne pochádzajú z Egypta. V jednej z nádob sa nachádzali hodnotné zlaté šperky, zatiaľ čo v hrobke sa našli zvyšky zlatých plátkov, ktoré pravdepodobne zdobili nábytok a tkaniny.

Nemeckí archeológovia sa pokúšajú odhaliť, kto bol v tejto komore pochovaný, no bude to podľa nich náročné, keďže sa v nej nenachádzajú žiadne nápisy.


 

 

 

Zdroj/autor: dw,abc.es,sita,uni.tuebingen,drom

VIDEO Kráľovská hrobka v Qatne



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa