EXTRA Shakespearov hrob

2009-12-05 11:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA/ video - Anglikánska cirkev hľadá sponzorov, ktorí by urgentne poskytli 50tisíc libier na opravu kostola s hrobom Williama Shakespeara.



Cirkevní činitelia si uvedomili vážnosť situácie, keď našli odpadnuté časti zhrdzaveného nosníka nad miestom posledného odpočinku slávneho dramatika. Nosník podopiera strechu presbytéria v približne 800 rokov starom kostole Svätej Trojice v spisovateľovom rodisku Stratford-upon-Avon.
     
"Prísť sem na návštevu ako turista je bezpečné, pracovať je tu však dosť riskantné," komentoval miestny vikár Martin Gorick.
     
Cirkev nemá na dôkladnú opravu objektu peniaze, krízovú situáciu zatiaľ rieši len vykonaním núdzových opráv. Za posledných sedem rokov sa na reštaurátorské práce v kostole vyzbieral takmer milión libier (1,1 milióna eur).
     
Shakespeare bol v kostole Holy Trinity Church pokrstený 26. apríla 1564. Po ukončení kariéry dramatika sa v roku 1611 opäť usadil v rodnom meste, kde zomrel 23. apríla 1616. V kostole je pochovaný vedľa manželky Anne Hathaway.
     
Od roku 1605 bol Shakespeare osobne zodpovedný za údržbu presbytéria. Svoje povinnosti však pravdepodobne zanedbával, keďže už niekoľko rokov po jeho smrti sa oltárny priestor nachádzal v havarijnom stave.
     
 

Wiliam Shakespeare strávil v rodnom Stratforde posledné roky svojho života. Zomrel vo veku 52 rokov. Jeho priatelia herci a dramatici z Londýna sedem rokov po jeho smrti publikovali vyše 900-stranové súborné vydanie jeho hier (36 hier) a neskorší vydavatelia do tzv. shakespearovského kánonu pridali ešte jednu, resp. tri ďalšie hry. Vďaka súbornému vydaniu z roku 1623 sa jeho dielo zachovalo do dnešných čias. Shakespeare je pochovaný v oltárišti kostola Holy Trinity Church v mestečku Stratford-upon-Avon. Na stene neďaleko Shakespearovho hrobu je umiestnená jeho busta. Vraví sa, že Shakespeare si sám napísal i epitaf na svoj pomník:

"Drahý priateľu, pre Kristove rany, nevykop
nikdy piesok, ktorý skrýva tento hrob.
Kto tento hrob zachová, nech Boh ho omilostí,
a nech je preklínaný, kto pohne mojou kostrou."


 

Zdroj/autor: ap,bbc,tasr,wiki,drom (pozri aj Galériu)

VIDEO Shakespearov hrob - Holy Trinity Church

 



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa