EUROTIP Royal Shakespeare Company: Complete Works Festival

2006-04-24 16:25:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - V rodisku známeho dramatika Williama Shakespeara - anglickom Stratford Upon Avone si v týchto dňoch pripomínajú narodenie svojho slávneho rodáka.



Do jeho rodiska, kde sa začal Shakespearovský festival, prichádzajú milovníci divadla zo širokého okolia aj zahraničia. V tamojšom Royal Shakespeare Theatre je pre návštevníkov pripravená tragédia Rómeo a Júlia. V meste sa spolu nachádza sedem divadiel, kde počas festivalu uvedú 50 hier zo Shakespearovho pera. Oslavovať velikána komédií aj tragédií budú v Stratford Upon Avone celý rok. Po dvanástich mesiacoch sa festival skončí oslavou 443. výročia jeho narodenia.

Na festivale sa predstaví spolu sedemnásť divadelných súborov a nebudú medzi nimi chýbať divadelníci z Japonska, Číny a Brazílie. Do festivalového programu organizátori zaradili hry ako Hamlet, Macbeth či Kráľ Lear. Všetky hry sú poznačené domovskou krajinou divadelníkov, ich prístupom k Shakespearovi a vnímaním kultúry. "Je fascinujúce sledovať, ako sa divadelníci vyrovnávajú s angličtinou, ktorá sa používala pred päťsto rokmi," povedala riaditeľka usporadujúcej spoločnosti Royal Shakespeare Company Deborah Shaw. "Shakespeare nebol iba anglický dramatik. Témy, ktoré spracúval, majú nadnárodný charakter a netreba zabudnúť na veľmi ľudský rozmer, ktorý im dával," dodala.

Zdroj/autor: SITA

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa