EXTRA V Bermudskom trojuholníku

2010-08-09 16:30:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA/ BERMUDY/ video - Tím britskej televízie BBC možno vyriešil po vyše 60 rokoch záhadu zmiznutia dvoch komerčných lietadiel v takzvanom Bermudskom trojuholníku.



Nemali v ňom prsty záhadné sily, ale technické zlyhanie, respektíve nedostatok paliva.

Pred 62 rokmi bol let z Londýna na Bermudy nebezpečným dobrodružstvom. Palivo sa poslednýkrát čerpalo na Azorských ostrovoch a potom mali piloti pred sebou 3200-kilometrový let nad oceánom.

V tom čase išlo o jeden z najdlhších komerčných letov. Keď sa však 30. januára 1948 vrtuľové lietadlo Avro Tudor IV  spoločnosti BSSA (British South American Airways) s 25 pasažiermi a šesťčlennou posádkou bez stopy stratilo, oficiálne pátranie bolo zastavené s poznámkou "nevyriešená záhada"...

Vyšetrovatelia si však asi nevšimli, že už na ceste k Azorským ostrovom mal stroj vážne problémy s vykurovaním. Pilot sa preto rozhodol, že celý čas poletí len vo výške 670 metrov. To ale malo za následok rýchlejšie míňanie paliva. Ďalším problémom bol zle fungujúci kompas a silný protivietor.

"V tejto výške nie je miesto na nejaké manévre. V akejkoľvek núdzi by lietadlo hneď stratilo výšku a zrútilo sa do mora," myslí si Eric Newton z nehodovej komisie britského ministerstva pre civilné letectvo. "Čokoľvek sa s lietadlom stalo, muselo sa to stať rýchlo, lebo nebol čas ani na tiesňové volanie," dodal Newton.

Ani nie rok po tejto udalosti sa stratilo lietadlo rovnakého typu, tento raz na ceste z Bermúd na Jamajku. Necelú hodinu po štarte vyslal pilot posledné hlásenie o svojej polohe. Potom stroj letiaci vo výške 6000 metrov zmizol bez stopy. Podľa expertov to svedčí o nečakanej katastrofe. Trosky vraku sa nikdynenašli...

Ako príčina nehody boli vylúčené nedostatok paliva, chyba pilota a zlé počasie. Mohla ňou však byť celková zlá koncepcia stroja Avro Tudor IV - prerobeného vojenského lietadla, ktoré po sérii nehôd stiahli z civilnej prevádzky. Jeho zvláštnosťou boli napríklad vykurovacie prvky pod podlahou kabíny, ktoré viedli tesne vedľa hydraulických rozvodov.

"Moja teória je, že z netesného miesta v hydraulike unikali výpary a vykurovacie teleso spôsobilo explóziu," povedal kapitán Peter Duffey, ktorý kedysi pracoval pre BSAA.

 

Bermudský trojuholník je oblasť v Atlantickom oceáne medzi Bermudami, Portorikom a Floridou, v ktorej pre dodnes neobjasnené príčiny dochádza k leteckým a lodným nešťastiam, k záhadným zmiznutiam lodí či lietadiel.V priebehu rokov vznikli viaceré teórie, vysvetľujúce príčiny záhad v oblasti Trojuholníka. Podľa fantastických teórií v tejto oblasti vyčíňajú Mimozemšťania, alebo je tam vyššia elektromagnetivita ako nikde inde na zemi.Preštudovaním štatistiky sa dospelo k názoru, že v bermudskom trojuholníku sa v pomere k počtu plavieb nepotápa prakticky o nič viac lodí ako v iných moriach.. 

 

Zdroj/autor: bbc,tasr,wikipedia,drom

VIDEO Záhady Bermudského trojuholníka (angl.)



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wiki

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa