EXTRA Sedem divov prírodného sveta

2009-08-27 12:00:00 |   |    | 

IZRAEL - Mŕtve more sa nachádza medzi 14 finalistami medzinárodného internetového hlasovania, pri ktorom ľudia na budúci rok vyberú sedem divov prírodného sveta.



Slávne slané jazero je najnižšie položenou vodnou plochou na svete a bude sa uchádzať o zaradenie medzi sedem prírodných divov sveta s takými veľkolepými prírodnými úkazmi ako rieka Amazon, súostrovie Galapágy, Grand Canyon (v USA) a Veľká koralová bariéra (pri Austrálii).

Ďalšími finalistami sú venezuelský Angelov vodopád, kanadský Záliv Fundy, súostrovie Maledivy, talianska sopka Vezuv, vietnamská Dračia zátoka (Ha Long), Vodopády Iguazu medzi Brazíliou a Argentínou, libanonské jaskyne Jeita Grotto, Národný park Komodo v Indonézii a podzemná rieka Puerto Princesa na Filipínach.

O Mŕtve more sa delí Izrael, Jordánsko a okupovaný západný breh Jordánu. Jazero takmer vypadlo zo súťaže začiatkom tohto roka (na stránke www.new7wonders.com), keď politici Blízkeho východu zastavili spoluprácu, ktorá bola podmienkou.

Kompromis urobený v poslednej chvíli nakoniec umožnil posunúť kandidatúru Mŕtveho mora do ďalšej fázy hlasovania. Konečné výsledky majú byť známe v roku 2011 - dovtedy sa podľa očakávania organizátorov zapojí do internetového hlasovania až jedna miliarda ľudí.

Pri voľbe nových siedmich divov sveta, ktoré sú dielom ľudských rúk, sa zúčastnilo vyše 100 miliónov hlasujúcich. Výsledky boli oznámené v júli 2007. Získanie titulu takmer strojnásobilo počet turistov na návšteve ruín starobylého jordánskeho mesta Petra, ktoré leží východne od Mŕtveho mora.

 

Zdroj/autor: reuters, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa