EXTRA Trinásťročná cestovateľka

2009-08-25 15:00:00 |   |    | 

HOLANDSKO - Rodičom 13-ročnej holandskej tínedžerky hrozí obmedzenie ich rodičovských práv, pretože podporujú plány svojej dcéry uskutočniť sama na plachetnici plavbu okolo sveta.



Prípadom Laury Dekkerovej sa dnes začal na návrh sociálnych pracovníkov zaoberať súd v Utrechte.  Úrad argumentuje, že je nezodpovedné pustiť na plavbu okolo sveta samotné dievča, ktoré nebude schopné posúdiť riziká cesty. Odbor ochrany dieťaťa, v snahe zabrániť plavbe, podal na súd návrh na obmedzenie rodičovských práv Dekkerovcov.

     
Žiadajú ustanovenie Laurinho zákonného zástupcu, ktorý by sa vyjadroval ku všetkým rozhodnutiam Dekkerovcov týkajúcim sa ich dcéry.
     
Ak súd nerozhodne do 1. septembra, kedy chce dievča vyplávať, odbor ochrany dieťaťa ho má v úmysle umiestniť do pestúnskej starostlivosti a dočasne pozbaviť jeho rodičov ich rodičovských práv.
     
Laurina cesta by mala trvať dva roky, do septembra 2011. Podľa jej rodičov by mohla na mori pokračovať v štúdiu diaľkovo prostredníctvom internetu a emailu.
     
Dekkerovci pred niekoľkými mesiacmi oficiálne požiadali školský úrad, aby ich dcére povolil na dva roky vynechať školskú dochádzku. Keď im to úrad zamietol, oznámili, že aj tak podporujú plány svojej dcéry na sólo plavbu okolo sveta. Nato sa do prípadu vložil odbor ochrany dieťaťa.
     
Samotná Laura vo vysielaní holandskej televízie pre deti počas víkendu vyhlásila za "čudné", že sa nikto z úradníkov neopýtal na jej názor. "Všetko je závislé na tom, ako ste boli vychovaní. Ja som sa veľmi skoro naučila byť nezávislá," vyhlásilo 13-ročné dievča, ktoré sa narodilo na rodičovskej lodi a veľmi skoro sa naučilo plachtiť.
     
Minulý týždeň námestníčka ministra školstva Marja van Bijsterveldová informovala v parlamente, že dievča musí chodiť do školy a distančné vzdelávanie jej nebude umožnené.

 

Zdroj/autor: dpa,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa