EXTRA Vatikánsky mestský štát

2009-08-20 15:00:00 |   |    | 

VATIKÁN - Vatikánsky mestský štát vznikol pred vyše 80 rokmi. Lateránske dohody (Lateránske zmluvy), ktoré potvrdili jeho zriadenie ako suverénneho štátu, nezávislého od Talianska, podpísali 11. februára 1929.



Cirkevný štát sa formoval už v 4. storočí n.l., keď pápeži získali v Taliansku rozsiahle pozemky a značný politický vplyv. Pápež Symmachus založil pápežský (vatikánsky) palác, ktorý je trvalým sídlom pápežov od roku 1378.

Existencia cirkevného štátu bola krátkodobo prerušená iba v roku 1798 pod vplyvom francúzskej revolúcie, potom za vlády Napoleona Bonaparta a v rokoch 1870-1929, keď bolo územie Vatikánu súčasťou Talianskeho kráľovstva.

Taliansky parlament prijal v roku 1871 zákon o zárukách pápežskej nezávislosti na talianskom štáte - vyhlásil pápeža za suverénneho panovníka, ktorý vo vnútri uzavretej oblasti Vatikánu má všetky suverénne práva hlavy štátu (pápež sa však vyhlásil za vatikánskeho zajatca).
     
Vatikánsky mestský štát tvorí malú enklávu v Ríme. Štát, v ktorého čele stojí pápež, oficiálne vznikol až na základe Lateránskych zmlúv medzi cirkvou a štátom, ktoré podpísali 11. februára 1929.
     
Tri dohody podpísali Benito Mussolini a kardinál Pietro Gasparri, štátny tajomník pápeža Pia XI. Prvá potvrdila katolícke náboženstvo ako štátne náboženstvo talianskeho kráľovstva. Na druhej strane Taliansko uznalo medzinárodnú suverenitu Svätej stolice a jej výlučnú jurisdikciu vo Vatikáne, neutrálneho a nenarušiteľného štátu. Treťou zmluvou sa riešili finančné vzťahy.

Akt podpísania sa nekonal vo Vatikáne, ale v Lateránskom paláci susediacom s bazilikou sv. Vavrinca. Mussolini sa teda nestretol s pápežom, čím sa vyhol procedúre kľaknúť si pred pápežom a pobozkať "rybársky prsteň", čo by bolo pre "Vodcu" ponižujúce.
     
Taliansko čakalo až do 18. februára 1984, kým nastala revízia Lateránskych dohôd. Ňou sa štát stal laickým, hoci laickosť v Taliansku je obmedzená vzhľadom na dohody zaručujúce privilégiá katolíckej cirkvi. Vyhlásenie, podľa ktorého sa malo katolícke náboženstvo pokladať za "jediné v štáte", sa zrušilo z iniciatívy vtedajšieho predsedu talianskej vlády, socialistu Bettina Craxiho.
     
Vatikán je najmenším štátom na svete. Na území 0,44 km štvorcových žije v západnej časti Ríma asi 2000 obyvateľov, z nich zhruba 900 má vatikánske občianstvo. Vo vlastníctve mesta je viacero historických objektov, pochádzajúcich z 15.-17. storočia. Patrí k nim aj pápežove letné sídlo v Castel Gandolfo asi 20 km juhovýchodne od Ríma. Úradným jazykom je latinčina a taliančina.
     
Vrcholným orgánom výkonnej, súdnej a zákonodarnej moci je pápež. Zatiaľ posledným pápežom sa stal 19. apríla 2005 nemecký kardinál Joseph Ratzinger, ktorý prijal pápežské meno Benedikt XVI. Zvolenie 265. pápeža oznámil čílsky kardinál Jorge Arture Medina Estivez tradičnou formulou "Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam" (Oznamujem vám veľkú radosť: máme pápeža). Išlo o jednu z najrýchlejších volieb hlavy katolíckej cirkvi za posledných sto rokov.

   

Zdroj/autor: vatican,tasr,drom 

VIDEO Vatican city

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa