EXTRA Niagarské vodopády

2010-06-11 17:00:00 |   |    | 

KANADA/ video - Indiáni uctievali Hrmiace vody od nepamäti, ale prvý beloch, misionár Louis Hennepin, ich uvidel až v roku až v roku 1680. Fascinujúci úsek hranice medzi Kanadou a Spojenými štátmi láka každoročne desaťtisíce turistov. Nikto ich však nevidel celé, sú vždy zahalené hmlovým závojom vodnej triešte.



Európski prisťahovalci, ktorí od čias Hennepinovho objavu prichádzali k hrmiacej vode, prevzali od Indiánov povesť o dievčine hodenej do prúdu ako obeť, ktorá sa potom občas objavovala v hmlovom opare. Začali ju nazývať Maid of the Mist (Panna z hmly). Tento krásny prelud inšpiroval aj u nás zľudovenú pieseň „Niagara“...

Samotné niagarské vodopády existujú asi dvanásť tisíc rokov, od konca poslednej ľadovej doby. Od tých čias postúpili proti prúdu o 11 kilometrov, pretože  spätná erózia každoročne odlomí z prepadovej hrany asi jeden meter hrubú vrstvu skál.


Rieka Niagara


Päť Veľkých jazier amerického Východu leží stupňovito nad sebou a riekami sú spojené do jednotného vodného systému.  Krátka, ale vodnata Niagar spája štvrté a piate z nich, čiže najjužnejšie a relatívne plytké Erijské jazero s najmenším a najnižším Ontáriom.

Erijské jazero leží na plochej, mierne klesajúcej vápencovej plošine, ktorá sa dvíha z jazernmých vôd. Na ňu sa vylieva rieka Niagara, odvádzajúca prebytky vôd všetkých štyroch hornatých jazier. Naklonená plošina bráni rieke vytvoriť si užšie a hlbšie koryto a tak sa rozlieva do široka.

Tesne nad vodopádmi je Niagara taká široká, že pripomína plytké jazero. Jej hlavný prúd s prietokom päť tisíc šesťsto kubických metrov za sekundu sa vrhá do obrovskej podkovy s dĺžkou prepadovej hrany 900 metrov a mizne v hĺbje 55 metrov. Pre hustý opar hmly, nie je padajúci prúd vody takmer vidieť.

Užšie pravé rameno s prietokom okolo tristo kubických metrov za sejkundu vytvára malebný Americký vodopád: pod jeho prepadovou hranou  sa hromadia poodlamované kusy skál, ktoré voda nestačí opracovať a odniesť.

Keď sa vody Niagary opäť spoja, pretekajú hlbokým kaňonom vymletým až k čelu plošiny, kde vodopád svoju „kariéru“ začínal. V súčasnosti tečie svoj posledný úsek Niagara po nížine, obklopujúcej  klesajúcu hladinu Ontária. 

Od 19.storočia priťahujú vodopády rozličných dobrodruhov, aby predvádzali krkolomné skoky do hlbín. Väčšina z nich však svoj osudový skok neprežili. V roku 1901 učiteľka Annie Taylorová, ako prvá prekonala vodopád v sude. Jeden z jej nasledovníkov George Stathakis z Buffala, pád síce prežil, ale zadusil sa v sude, ktorý vodopád držal v zajatí celých 22 hodín...

 

Mestá a pamiatky

Po obidvoch stranách vodopádov stoja dve mestá s rovnakým názvom – Niagara Falls v kanadskej provincii Ontario a v americkom federálnom štáte New York. Pre turistov sú na kanadskej strane tiež určené vysoké výhliadkové veže - Skylon Tower a Minolta Tower.

V celej oblasti nájdete množstvo historických pamiatok, vzťahujúcich sa na jediný vojenský konflikt medzi Spojenými štátmi a Kanadou v roku 1812.  Na hornom toku Niagary, na kanadskej strane, stojí pevnosť Fort Erie, na dolnom toku v ústí Niagary do jazera Ontario stojí pevnosť Fort George a na americkej strane pevnosť Fort Niagara.

Priamo pri vodopáde sa nakrúcal slávny rovnomenný film (Niagara, 1953) s Marilyn Monroe. Známe sú scény na drevených schodoch a vo veži Bell Tower, ktorá sa nachádza pri prvom moste pod vodopádom.
 
Turisti sa môžu zviezť priamo pod vodopády s niekoľkými výletnými loďami  s rovnakým názvom Maid of the Mist. Z Kanadskej strany je rovnako prevŕtaný tunel pod Kanadskou podkovou. Tunel dnes využívaný len turistami, pochádza z čias budovania prvej hydroelektrárne svojho druhu, ktorú tu postavil Nikola Tesla.


 

Zdroj/autor: niagara falls,readers digest,čarovný svet, ikar,drom

VIDEO Niagarské vodopády - USA

 


 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa