AUTOM Ako si spraviť vodičský preukaz

2010-03-04 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Motorové vozidlo smie viesť len držiteľ vodičského oprávnenia, ktorého rozsah oprávňuje na vedenie takéhoto motorového vozidla....



Držiteľ vodičského oprávnenia je povinný mať platný vodičský preukaz pri vedení motorového vozidla pri sebe. Bez príslušného vodičského oprávnenia smie viesť motorové vozidlo len ten, kto sa ho učí viesť v súlade s právnymi predpismi alebo kto sa podrobuje skúške z jeho vedenia, a to len pod dozorom osoby oprávnenej vykonávať výcvik, ktorá má v takých prípadoch primerane povinnosti vodiča motorového vozidla.

 

 

Vodičské oprávnenie sa udelí žiadateľovi, ktorý

 

  • dosiahol ustanovený vek, potrebný na vedenie motorových vozidiel príslušnej skupiny a podskupiny,
  • má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a zdržiava sa na území Slovenskej republiky viac ako 185 dní v kalendárnom roku; trvalým pobytom sa na účely tohto zákona aj prechodný pobyt občana Slovenskej republiky trvale žijúceho v cudzine a prechodný pobyt cudzinca na území Slovenskej republiky,
  • je zdravotne spôsobilý viesť motorové vozidlo,
  • sa podrobil ustanovenej príprave,
  • preukázal na skúške odbornú spôsobilosť viesť motorové vozidlo,
  • splnil ďalšie podmienky ustanovené na vedenie niektorých skupín a podskupín alebo druhov motorových vozidiel.

 

Od 1. januára 2008 vydá autoškola účastníkovi kurzu na získanie vodičského oprávnenia osvedčenie po skončení kurzu, len ak preukáže absolvovanie kurzu prvej pomoci a vykonanie skúšky z poskytovania prvej pomoci.

 

Žiadateľ o udelenie vodičského oprávnenia je povinný predložiť doklady preukazujúce splnenie ustanovených podmienok na udelenie vodičského oprávnenia, preukázať svoju totožnosť a vyplniť príslušné tlačivá, ak sú na tento účel zavedené; je tiež povinný podrobiť sa nasnímaniu podoby na účel vydania vodičského preukazu.

 

O udelení vodičského oprávnenia rozhoduje okresný dopravný inšpektorát, kde žiadateľ o vodičské oprávnenie skladá skúšky z odbornej spôsobilosti.

Vodičské oprávnenie sa môže udeliť osobe staršej ako l8 rokov. Vodičské oprávnenie na vedenie motorových vozidiel, ktoré majú okrem miesta pre vodiča viac ako osem miest na sedenie, sa môže udeliť osobe staršej ako 21 rokov.

 

Zdravotná spôsobilosť sa zisťuje:

 

  • lekárskou prehliadkou a
  • psychologickým vyšetrením, ak ide o vedenie motorových vozidiel, ktoré majú okrem miesta pre vodiča viac ako osem miest na sedenie.

 

Odborná spôsobilosť žiadateľa o vodičské oprávnenie sa zisťuje skúškou z:

 

  • predpisov o cestnej premávke,
  • náuky o vozidlách a ich údržbe,
  • vedenia motorových vozidiel.

 

Vodičské oprávnenie viesť motorové vozidlá sa člení podľa skupín a podskupín - A,B,C,D,B+E,C+E,C1+E,D+E,D1+E,AM,T (od júna 2010 len 16 skupín)

 

 

Autoškoly

 

Autoškola je výcvikové a výchovno-vzdelávacie zariadenie, ktoré podlieha registrácii. Pokiaľ sa chcem stať držiteľom vodičského oprávnenia, musím absolvovať teoretickú výučbu a praktický výcvik jázd na motorových vozidlách v autoškole. Výcvik prebieha pod dohľadom vyškolených inštruktorov, ktorí majú oprávnenie vyučovať žiadateľov o vodičské oprávnenie.

 

 

Výučba v autoškole prebieha v dvoch častiach:

 

 

  • Teoretická časť zahŕňa výučbu

pravidiel cestnej premávky, výučbu teórie vedenia vozidla a zásad bezpečnej jazdy a výučbu základov konštrukcie vozidiel a ich údržby.

 

 

  • Praktická časť zahŕňa

výcvik v údržbe vozidla a výcvik vo vedení vozidla. Výcvik vo vedení vozidla sa skladá z výcviku na trenažéri alebo na autocvičisku a z výcviku v cestnej premávke. Výcvik v cestnej premávke možno začať až po absolvovaní výučby teórie vedenia vozidiel a zásad bezpečnej jazdy a najmenej polovice výučby pravidiel cestnej premávky, ak účastník kurzu po výcviku na trenažéri alebo na autocvičisku preukáže, že má základné zručnosti potrebné na ovládanie vozidla.

 

 

Nový formát vodičského preukazu 


Od vstupu Slovenska do Európskej únie (1.máj 2004) sa vydávajú nové vodičské preukazy na novovytvorených oddeleniach dokladov odborov poriadkovej polície okresných riaditeľstiev Policajného zboru.

 

Nový vodičský preukaz je doklad s rozmermi 8,56 cm x 5,398 cm vyrobený z viacvrstvového polykarbonátu s viacerými ochrannými prvkami. Vyznačenie údajov o držiteľovi a udelených vodičských oprávneniach vykonáva Národné personalizačné centrum v Bratislave laserovým gravírovaním (výroba vodičského preukazu).

Na prednej strane VP sa uvádzajú osobné údaje držiteľa, dátum vydania preukazu, sídlo úradu, ktorý preukaz vydal a číslo vodičského preukazu, podpis držiteľa, skupiny vodičských oprávnení, fotografia držiteľa 2 x 2,2 cm, modrý obdĺžnik s 12 hviezdičkami v kruhu a s písmenami SK. Zadná strana obsahuje všetky skupiny a podskupiny vodičského oprávnenia s vyznačením dátumu udelenia vodičského oprávnenia a ich obmedzenia vo forme harmonizovaných kódov.

 

 

Medzinárodný vodičský preukaz

 

Medzinárodný vodičský preukaz neoprávňuje jeho držiteľa na vedenie motorových vozidiel v Slovenskej republike, ak bol vydaný v Slovenskej republike alebo ak bol vydaný v cudzine a jeho držiteľ má pobyt na území Slovenskej republiky.

 

Medzinárodný vodičský preukaz je knižka s rozmermi 14,8 cm x 10,5 cm. Jeho prvý a posledný list, ktoré tvoria obal knižky, sú sivej farby; vnútorné strany sú biele. V medzinárodnom vodičskom preukaze sa uvádzajú osobné údaje o jeho držiteľovi v rozsahu meno, priezvisko, prípadne titul, dátum a miesto narodenia držiteľa VP, obec pobytu a rozsah vodičského oprávnenia podľa platného vodičského preukazu vrátane prípadného obmedzenia jeho rozsahu a ďalších obmedzujúcich podmienok viesť motorové vozidlá.

 

Medzinárodný vodičský preukaz ďalej obsahuje:

 

  • fotografiu tváre, ktorá musí byť vyhotovená v občianskom odeve, bez prikrývky hlavy a okuliarov s tmavými sklami; v odôvodnených prípadoch môže byť zo zdravotných alebo náboženských dôvodov fotografia tváre s prikrývkou hlavy, pričom táto prikrývka nesmie zakrývať tvárovú časť spôsobom, ktorý by znemožňoval identifikáciu žiadateľa o vydanie medzinárodného vodičského preukazu,
  • podpis držiteľa medzinárodného vodičského preukazu.

Medzinárodný vodičský preukaz sa vydá len držiteľovi platného vodičského preukazu, ktorý bol vydaný v Slovenskej republike.

Medzinárodný vodičský preukaz podľa Viedenského dohovoru sa vydáva s platnosťou na tri roky a podľa Ženevského dohovoru s platnosťou na jeden rok
Neplatný je ten medzinárodný vodičský preukaz, ktorého držiteľ prestal byť držiteľom vodičského preukazu alebo ktorého vodičský preukaz je neplatný.

 

 

 

 

 

Zdroj/autor: gov.sk,mvsr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa