Café Central vo Viedni: Skvost medzi kaviarňami hostil Lenina, Stalina aj Hitlera

2019-05-09 00:00:00 |   |    | 

U našich susedov môžeme navštíviť jeden skvost medzi kaviarňami. Viedenská Café Central sa môže pochváliť bohatou históriou. Obľubovali ju najmä silní muži, ktorí tam chodievali oddychovať medzi rokovaniami a hľadať nové inšpirácie. Medzi najznámejších hostí patrili napríklad Lenin, Freud alebo Hitler.



 

Funguje od 19. storočia

Café Central po prvýkrát otvorili v roku 1876. Od začiatku sídlila v budove Palais Ferstel, ktorá nesie pomenovanie podľa architekta Heinricha von Ferstela. Ešte predtým tam sídlila banka a trh s akciami. Kaviareň aj v súčasnosti nájdete na rovnakom mieste v centre mesta. Najľahšie sa k nej dostanete pomocou linky metra U3, z ktorej vystúpite na Herrengasse. Palais Ferstel sa nachádza len pár metrov od tejto zastávky. V súčasnosti v týchto miestach sídli obchodná ulica s luxusnými butikmi, ktorá dotvára noblesnú atmosféru tejto štvrte. Interiér kaviarne bol navrhnutý v neorenesančnom štýle. Od začiatku bol zariadený honosným nábytkom, aby nadviazal na kultúru ostatných prestížnych kaviarní v meste. Café Central vyhľadávali umelci, politici a rakúski šľachtici. Vďaka tomu rýchlo nadobudla dobré meno a jej návšteva sa stala známkou prestíže.

 

Milovali ju šachisti

Kaviareň Café Central sa postupne vyprofilovala na nový domov intelektuálov. Tí sa tam stretávali na spoločných diskusiách, počas ktorých často rozoberali aktuálne problémy a hľadali riešenia aj na dôležité svetové otázky. Inak tomu nebolo ani počas 1. svetovej vojny, keď jej priestory využívali na premyslenie ďalších plánov v boji proti nepriateľom. Významnou súčasťou Café Central bol šach. Kvôli tomu ju Viedenčania prezývali aj ako školu šachu, kde sa vraj pri šálke kávy a stretnutí s priateľmi musí túto hru naučiť každý. Časom tam začali organizovať malé turnaje, na ktorých si merali sily najmúdrejší muži z Rakúska.

 

Pamätný január 1913

Medzi pravidelných návštevníkov tohto podniku patril Sigmund Freud. Ten tam potom pritiahol aj iné zaujímavé osobnosti. Do kaviarne chodieval často aj Vladimír Iľjič Lenin. Medzi hosťami nechýbali ani politik Victor Adler, matematik a spisovateľ Leopold Perutz alebo slávny lekár Alfred Adler. Najpamätnejším mesiacom v histórii Café Central bol január v roku 1913. Vtedy do kaviarne prišlo viacero politikov, ktorí neskôr silne ovplyvnili dejiny Európy. Na občerstvení a krátkom posedení tam boli diktátori Adolf Hitler a Josif Vissarionovič Stalin. Neskôr sa tam objavili aj revolucionár Lev Davidovič Trockij a mladý Josip Broz Tito. V priebehu niekoľkých dní si tam podávali kľučku muži, ktorých rozhodnutia mali obrovskú moc a menili naše dejiny. Napriek tomu sa dodnes nepodarilo odhaliť žiadne presné dôkazy o tom, či sa tam niektorí z týchto politikov aj osobne stretli, alebo išlo o samostatné návštevy s úplne inými ľuďmi.

 

Na kolená ju položila 2. svetová vojna

Obľúbený viedenský podnik bol nepretržite otvorený až do 2. svetovej vojny. Napriek tomu, že predtým sa tam stretávali dôležití politici tej éry, kaviarni sa nepodarilo udržať na trhu a kvôli kríze ju museli zavrieť. V sedemdesiatych rokoch prešla budova Palais Ferstel kompletnou rekonštrukciou a vďaka nej v roku 1975 opätovne otvorili aj Café Central. Malou zmenou bolo jej umiestnenie, pretože i keď zostala v rovnakom paláci, presunuli ju do iných priestorov. Ďalšia rekonštrukcia prebehla v roku 1986, keď kaviareň nadobudla súčasnú podobu, ktorá vo veľkej miere kopírovala pôvodný neorenesančný štýl.

 

Odkaz na rakúsko-uhorskú gastronómiu

V súčasnosti patrí Café Central k veľmi obľúbeným a prestížnym podnikom. Vyhľadávajú ju najmä turisti, ktorí sa chcú pozrieť na miesta, ktoré v minulosti zohrávali tak dôležitú úlohu. Teraz v nej však nepodávajú iba zákusky a teplé nápoje. Už si tam môžete pochutnať aj na rôznych jedlách, ktoré sú inšpirované rakúsko-uhorskou gastronómiou. Objednať si môžete tradičnú klasiku, ktorú pripravujú v modernom prevedení. Na jedálnom lístku nájdete typický Tafelspitz z varenej hovädziny v teplej alebo studenej úprave, ktorý stojí 20,50 alebo 13,20 eur. Tatársky biftek majú za 12,60, maďarskú gulášovú polievku za 6,20 a v menu nesmie chýbať ani viedenský rezeň, ktorý aj s prílohou stojí 21,90 eur. Dezerty ponúkajú od 5 eur a nájdete medzi nimi jablkovú štrúdľu, palacinky s marhuľovým džemom alebo ľadovú viedenskú kávu. Navyše každý deň v čase obeda majú k dispozícii dvojchodové menu, ktoré stojí 12,50 eur. I v tomto prípade sa špecializujú najmä na tradičné jedlá.

 

Kávičková kultúra

Viedenčania majú silne vyvinutú kávovú kultúru. Veľmi radi sa s priateľmi stretávajú v kaviarňach, kde si posedia pri koláči a horúcom nápoji. I preto majú vo Viedni toľko podnikov s dlhou históriou, ktoré sa po celý čas tešili veľkej obľube. Pitie kávy je aj v Café Central malým rituálom. V ich menu nájdete niekoľko rôznych typov týchto nápojov. Pre turistov je najvzácnejšia viedenská káva, ktorá stojí 5,40 eur. Espresso tam kúpite za 3,60 a cappuccino za 5,30. Rôzne druhy čajov a horúca čokoláda stoja od 5,40 vyššie. V kaviarni podávajú aj raňajky, ktoré v kombinácii s kávou stoja od 7 eur vyššie, špecialitou sú kráľovské raňajky servírované spolu s pohárom šampanského.

 

Ďalšie zaujímavé tipy na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Café Central at Palais Ferstel, Vienna

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa