Údolie Gastein - štyri lyžiarske strediská a vyše 200 kilometrov upravených zjazdoviek

2022-03-06 12:00:00 |   |    | 

Nestihli ste túto zimu vybehnúť niekam na lyže? Nevadí, máme pre vás skvelý tip, kde stále nájdete dostatok snehu, skvelé služby aj rôzne atrakcie. Tým miestom je údolie Gastein v Salzbursku, ktoré disponuje hneď štyrmi navzájom prepojenými strediskami nad tamojšími mestečkami Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein a Sportgastein.



 

Gastein je súčasťou najväčšieho lyžiarskeho areálu Rakúska – Ski Amadé. Patria k nemu aj ďalšie tri blízke salzburské lyžiarske regióny - Salzburger Sportwelt, Hochkönig a Grossarltal. Lyžovať v nich môžete iba s jedným lyžiarskym lístkom Ski Amadé Live. Rodiny tu môžu profitovať aj z rôznych akciových ponúk, napríklad víkendovej 35 % zľavy na skipasy pre deti a mládež  v rámci programu Junior Weekend Discount, keď denný detský lístok vyjde na 20 eur a mládežnícky na 30 eur.

Zaujímavý tip pre rodiny s deťmi do 6 rokov je aj program "Mini's Week". Deti dostanú v rámci neho balík služieb, ktorý zahŕňa detský lyžiarsky kurz, skipas, požičanie výstroja pre deti a bohatý program v lyžiarskych školách. Pre lyžiarov je tu v ponuke spolu vyše 200 kilometrov veľkorysých zjazdoviek a 6 moderných lanoviek. Okrem toho sa v údolí Gastein nachádzanú aj vyhlásené kúpele, ktoré vám po dobrej lyžovačke ponúknu dokonalý relax v termálnej vode v tunajších spa rezortoch.

 

 

Bad Gastein

Najväčší areál v Bad Gasteine, Stubnerkogel, ponúka veľké množstvo zjazdoviek, ktoré sa nachádzajú v nadmorskej výške od 860 do 2.300 m n. m. Zjazdovky sú vhodné ako pre začiatočníkov, tak aj pre pokročilých lyžiarov. Pre milovníkov nepreskúmaného terénu je tu možnosť využiť výbornú freeride zónu.

Areál ponúka návštevníkom aj jedinečný 360 ° panoramatický výhľad na okolitú horskú krajinu. Atrakciou je tu 140 metrov dlhý visutý most, ktorý čnie nad 28 metrov vysokou priepasťou a patrí tak k najvyššie položeným v celej Európe. Je dokonalou zárukou adrenalínu a navyše ponúka skvelý výhľad na okolité hory.

Vydať sa môžete aj na vyhliadkovú plošinu Glocknerblick, ktorá leží v bezprostrednej blízkosti hornej stanice lanovky Stubnerkogelbahn. Z nej sa vám naskytne krásny výhľad dokonca aj na vzdialený Großglockner, najvyššiu horu Rakúska.

Ďalšou zaujímavosťou na hore Stubnerkogel je skalná cesta, ktorá leží zhruba 400 metrov južne od hornej stanice lanovky. Vedie pozdĺž rozoklanej časti skaliska, cez malý visutý most k ďalšej vyhliadke. Milovníci freeski a freestylu nájdu v areáli aj Snowpark Gastein, ponúkajúci perfektný set-up s viac ako 30 prekážkami.

Tí, ktorí radi jazdia ma bežkách, tu nájdu aj 40 kilometrov bežkárskych tratí a pre milovníkov horskej turistiky je k dispozícii až 100 kilometrov zimných turistických chodníkov. A pre tých, ktorí vyhľadávajú zážitky mimo lyžiarskych tratí, sú tu možnosti lezenia po ľade alebo jazda na saniach s konským či psím záprahom.

 

Bad Hofgastein

V lyžiarskom stredisku Schlossalm nachádzajúcim sa nad mestským rezortom Bad Hofgastein si na svoje príde každý, kto hľadá akciu alebo zábavu. Areál sa nachádza v nadmorskej výške 843 až 2.300 m n. m. Ponúka 86 kilometrov zjazdoviek - 31 kilometrov modrých tratí, 52 kilometrov červených a 3 kilometre čiernych zjazdoviek.

Je tu spolu 18 vlekov a lanoviek. Nájdete tu aj 650 metrov dlhú trať Skimovie Funslope s kickers, butter-boxami, tunelom aj zábavnými parkúrmi a taktiež 3,3 kilometra dlhú prírodnú sánkarskú dráhu Aeroplan. Bad Hofgastein disponuje aj množstvom zimných turistických chodníkov, lyžiarskych chát a konajú sa tu viaceré kultúrne podujatia, ktorými si môžete spestriť svoj pobyt.

 

Dorfgastein

Lyžiarov nadchne aj Dorfgastein, ktorého areál sa rozprestiera vo výške od 865 - 2.033 m n. m.  Disponuje 63 kilometrami zjazdových a pomerne rovných tratí, ktoré tvorí 26 kilometrov modrých tratí, 36 kilometrov červených a 1 kilometer dlhá čierna trať.

Rýchlosťou 28.000 osôb za hodinu tu lyžiarov vyvezie na svahy 17 vlekov a lanoviek. Toto stredisko je vhodné najmä pre rodiny s deťmi, ktorý tu nájdu aj detský snowpark Gasti. Milovníkom turistiky sú k dispozícii zimné turistické chodníky pre peších a pre výlety na snežniciach, ktoré ponúkajú nádherné výhľady na okolité vrcholky hôr.

 

Sportgastein

Sportgastein je najvyššie položeným lyžiarskym areálom celého údolia, čo zaručuje aj najlepšie snehové podmienky a je obľúbený najmä športovými lyžiarmi. Areál ponúka 18 kilometrov zjazdoviek a lyžiari sú prepravovaní tromi lanovkami a vlekmi s kapacitou 5 900 osôb za hodinu. Väčšina zjazdoviek vedie nad hranicou lesa, a tak je možné pri dobrých snehových podmienkach lyžovať aj mimo zjazdoviek.

Areál je vyhľadávaný aj náročnými freeridistami, ktorí tu smerujú hlavne na severný svah vrchu Kreuzkogel. Skvelý lyžiarsky zážitok tu ponúkajú aj krásne výhľady na kulisu Národného parku Vysoké Taury. Špeciálnym vizuálnym zážitkom je večerná jazda na saniach ťahaných koňmi vo svetle fakieľ.

 

Kúpele aj kultúra

Údolie  Gastein láka návštevníkov aj na známe termálne kúpele. Až 5 miliónov litrov horúcej vody tu denne prúdi zo zeme z 18 prameňov a ohrieva nielen dva tunajšie kúpeľné rezorty Alpentherme a Felsentherme v Bad Hofgasteine a Bad Gasteine.

V údolí nájdete množstvo ubytovacích kapacít v hoteloch, penziónoch, apartmánoch, ale aj na privátoch. Vyberie si každý. Unikátom Gasteinu ​​sú vo vnútri hory vybudované banské chodby Heilstollen, kde prebieha jediná jaskynná liečba radónom na svete. Okrem chronických pacientov si terapiu môžu vyskúšať aj lyžiari, stačí si na to vyčleniť zhruba pol dňa.

Gastein ponúka návštevníkom tiež bohatý kultúrny program, a to napríklad v podobe festivalov Snow Jazz či Art on Snow s ľadovými sochami. Konajú sa tu aj medzinárodné športové podujatia ako napríklad svetový pohár v snowboardingu, či rôzne kulinárske podujatia. Medzi ne patrí tiež najvyššie položeny farmársky trh v Alpách, ktorý sa bude konať vo výške zhruba 2.700 m n. m na vrchu Kreuzkogel v Sportgasteine v termíne od 12. do 19. marca 2022.

Každoročne sú tu k dispozícii aj pôžitkárske lyžiarske trate, ktoré sprevádzajú návštevníkov nielen kvalitným prašanom, ale aj centrami kulinárskeho umenia pri zjazdovkách. Po ceste na lyžiarskych tratiach si môžete vychutnať kultúru viacerých lyžiarskych chát v kombinácii s regionálnymi pochúťkami. Každá chata ponúka iné špeciality. Môžete sa k nim vydať po ktorejkoľvek z lyžiarskych tratí, stačí, ak máte so sebou platný skipas.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa