Zelený raj na skok od hraníc: Dolnorakúske Alpy ponúkajú nádhernú prírodu, skvelé služby a nezabudnuteľné zážitky

2023-08-08 16:00:00 |   |    | 

Dolné Rakúsko máme za rohom, a predsa si ho spájame skôr so zimnou dovolenkou ako s letom. Nádherná prírodná oblasť len kúsok od Viedne pritom rozhodne má čo ponúknuť po celý rok. Užiť si môžete fantastické túry rôznej obtiažnosti, ale aj skvelé adrenalínové zábavky či tradičné delikatesy. Na turistov sú tam skvelo pripravení, o čom sme sa presvedčili na vlastnej koži.



 

Ak nemáte chuť tráviť dlhé hodiny v aute, a predsa si chcete užiť fantastickú dovolenku na horách, Dolné Rakúsko, teda Niederösterreich je pre vás ako stvorené. Tradične sa spolková krajina člení na štyri časti a my sme navštívili najjužnejší cíp tej s názvom Mostviertel, kde sa začínajú zdvíhať majestátne Alpy. Štíty tam striedajú malebné jazerá, pohoria pretkávajú turistické chodníky, na lúkach sa pasú kravy a tých najmenších potešia ihriská a atrakcie.

Našou základňou sa na pár dní stala železničná stanica Wienerbruck-Josefsberg, ktorú majitelia premenili na fantastické zážitkové ubytovanie. Hneď za oknami síce cez deň ešte stále zastavujú regionálne vlaky do St. Pöltenu a Mariazellu, najznámejšieho pútnického mesta v Rakúsku, o stratu súkromia sa však rozhodne obávať nemusíte.

Práve naopak, blízkosť koľajníc je bonusovým zážitkom k viacerým praktickým dôvodom, ktoré pre Urlaub am Bahnhof presvedčia každú rodinu s deťmi. Zariadenie navyše patrí k tým, kde k ubytovaniu bezplatne dostanete Wilde Wunder Card, ktorá vám výrazne zníži náklady. Napríklad tým, že s ňou máte mnohé atrakcie (vrátane jednej jazdy na lanovkách) úplne bezplatné.

 

Grand Canyon Rakúska

Stanicu najviac využívajú návštevníci prírodnej rezervácie Ötscher-Tormäuer, ktorá je s rozlohou 170 km2 najväčšou v Dolnom Rakúsku. Rozprestiera sa okolo takmer 2 000-metrového vrchu Ötscher, ktorý je dominantou regiónu Mostviertel, a patrí k najdlhším, najužším a najhlbším skalným tiesňavám na území Álp.

Len pár sto metrov od informačného centra ústi hlboká roklina Ötschergräben, ktorú vyformoval v skale potok Ötscherbach. Tento "Grand Canyon Rakúska" zvládnu po dobre spevnenom chodníku preskúmať aj menej zdatní turisti. Obľúbeným cieľom je trojica viac ako 90-metrových vodopádov Lassingfall, Mirafall a Schleierfall a ešte ďalej tiež budova starej elektrárne. Tú však postavili na úplnom dne rokliny, takže vás po jej návšteve bude čakať ešte poriadne stúpanie smerom naspäť.

 

Gemeindealpe s adrenalínovou jazdou

Človek však nemusí byť vášnivým horolezcom, aby si Ötscher-Tormäuer užil naplno. Na najkrajšie vyhliadkové miesta sa dostanete aj sedačkovými lanovkami, napríklad z Mitterbachu na Gemeindealpe, odkiaľ sa vám naskytne nádherný výhľad na jazero Erlaufsee aj okolité hory. Najlepšie si ich obzriete z náučného chodníka, ktorý vedie okolo vrcholu a meria asi 1500 metrov. Okrem niekoľkých informačných tabúľ tam nájdete aj ďalekohľad, ktorý zobrazuje názvy jednotlivých štítov.

Rodiny s menšími deťmi určite ocenia rozľahlé drevené ihrisko hneď pri výstupnej stanici, tým väčším však rozhodne odporúčame aj jazdu z medzistanice na horských kárach. Meria 4,6 kilometra a užijete si na nej nielen nádherné výhľady, ale najmä poriadny adrenalín. Deti od štyroch rokov sa môžu odviezť spolu s dospelým, osem- a viacroční s výškou nad 140 centimetrov už môžu riadiť sami. Rozhodne ich však treba riadne inštruovať a pozorne sledovať!

 

Hochkar so špeciálnou vyhliadkou

Horský masív Hochkar je Slovákom dobre známy vďaka lyžiarskemu stredisku, skvelým turistickým cieľom je však aj v lete. Pešo či na bicykli trvá cesta od parkoviska takmer na vrchol vo výške 1808 m n. m. okolo pol hodinky, ak si však chcete šetriť sily, k dispozícii je aj lanovka, ktorá vás tam dovezie za pár minút a s Wilde Wunder Card je dokonca zadarmo. Najvyšší vrchol Göstlingských Álp je východiskovým bodom na zaujímavé prechádzky a túry, na svoje si však prídu aj milovníci adrenalínu.

Od 1. mája do 31. októbra je tam sprístupnená unikátna vyhliadka 360° Skytour, ktorú tvorí oceľová konštrukcia vyčnievajúca 8,5 metra zo skalnej steny a 60 metrov dlhý visutý most, odkiaľ sa môžete pozrieť do 120-metrovej hĺbky pod vami, ale aj do diaľky na celé Východné Alpy. V prípade optimálneho počasia dovidíte na vyše sto vrcholov, z ktorých niektoré prevyšujú aj nadmorskú výšku 2 000 metrov.

 

Zážitkový svet

Výlet na Hochkar odporúčame spojiť s prechádzkou v údolí Mendlingtal, ktoré začína len kúsok od kľukatej cesty smerom na vrchol v obci Göstling an der Ybbs. Tunajší potok kedysi využívali na spúšťanie dreva a dnes okolo neho vedie zaujímavá zážitková trasa „Auf dem Holzweg“ („Po drevenej ceste“). 3,5-kilometrový chodník s drevenými lávkami a mostíkmi míňa majestátne bralá, jazierka aj lužný les a je vhodný tiež pre menších turistov.

Na históriu oblasti odkazuje dom kováča, žľaby na spúšťanie dreva, 140-ročný mlyn, chatka pre drevorubačov či kaštieľ na plnom konci trasy, kde sa pred cestou späť môžete posilniť jedlom a nápojmi. Túra nie je náročná, rozhodne ju však budete cítiť v nohách, a tak vám možno padne vhod malý oddych. Skvelou voľbou sú soľné kúpele Ybbstaler Solebad priamo v Göstlingu s dvomi vnútornými a jedným vonkajším bazénom, kde si môžete kúpanie či zábavu na tobogane s Wilde Wunder Card užívať štyri hodiny úplne bezplatne. V Dolnom Rakúsku si na svoje príde skutočne každý!

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa