Najúžasnejšie pamiatky v Európe (2. časť)

2014-10-17 09:00:00 |   |    | 

Pozrite sa s nami na ďalšie úžasné pamiatky Európy, ktoré pri ich návšteve zanechajú na vás určite hlboký dojem. Jeseň neznamená koniec cestovania, práve naopak, stavte na predĺžený víkend v jednej z európskych metropol či miest a navštívte monumenty, ktoré si zvečnite nielen fotkami, ale aj ostanú zvečnené vo vašej pamäti.



 

Royal Pavillion – Brighton, Anglicko

 

Palác bol budovaný po etapách medzi rokmi 1787-1823 pre princa Regenta a neskôr pre kráľa Georga IV (Juraja IV.). Tento veľkolepý kráľovský  palác je tiež domovom pre niektoré z najlepších zbierok a príkladov „chinoiserie“ štýlu umenia v Británii.

 

Palais Bulles – Cannes, Francúzsko

 

Pri výstavbe chcel architekt zdôrazniť návrat ku koreňom, rodovým stanovištiam, jaskyniam a prostrediu trolov. Je to miesto, kde umenie, vyjadrenie krásy, flexibilita, rovnováha a harmónia rozpútajú vašu fantáziu. Všetko od podlahy až k stropu, zvonku smerom dovnútra má guľovité tvary. Palác po smrti získal od Pierre Bernarda slávny návrhár Pierre Cardin.

 

Guggenheimovo múzeum – Bilbao, Španielsko

 

 

Múzeum bolo okamžite oslavované ako najvýznamnejšia stavba svojej doby, múzeum Franka Gehryho oslavuje viac ako desať rokov mimoriadneho úspechu. S viac než stovkami výstav a viac ako desať miliónov návštevníkov na svojom konte,  zmenilo múzeum spôsob myslenia ľudí o múzeách. Ide o prepojenie umenia, architektúry a zberateľstva.

 

Waldspirale – Darmstadt, Nemecko

 

Jedná sa o rezidenčný komplex budov so začiatkom výstavby v roku 1990. Názov odráža celkový plán výstavby a skutočnosť, že má zelenú strechu. Návrh pochádza od rakúskeho umelca Friedensreicha Hundertwassera. Stavba bola dokončená v roku 2000.

 

Skalný dom – Guimarães, Portugalsko

 

Dom je postavený medzi dvoma obrími kameňmi spojenými s betónovou zmesou. Hovorí sa, že je inšpirovaný populárnym americkým kresleným seriálom Flinstonovci. Nezvyčajný, prehistoricky vyzerajúci dom má aj tradičné komponenty ako sú okná, vchodové dvere a dokonca aj šindľovú strechu. Dizajn domu priťahuje tisíce turistov ročne.

 

Železničná stanica Liége–Guillemins – Liége, Belgicko

 

Nová stanica architekta Santiaga Calatrava bola slávnostne otvorená dňa 18. septembra 2009. Má 9 koľajníc a 5 nástupíšť. Všetky koľajnice okolo stanice boli modernizované na vysokorýchlostné príchody a odchody. Stanica je vyrobená z ocele, sklabieleho betónu a nachádza sa tu monumentálny oblúk 160 metrov dlhý a 32 metrov vysoký.

 

Kubuswoningen – Rotterdam, Holandsko

 

Kubuswoningen je návrh holandského architekta Pieta Bloma. Dizajn vníma ako abstraktný strom a celý komplex vytvoril podľa príkladu lesa. Myšlienkou bolo vytvoriť akúsi dedinu v rámci mesta, bezpečnú oázu, kde by sa malo odohrávať niekoľko funkcií  spojených s podnikmi, obchodmi, školou a detským ihriskom. Komplex je v skutočnosti most pre chodcov cez dopravnú tepnu.

 

Zdroj/autor: europeanbestdestinations.org, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa