Obyvatelia španielskej dediny musia mať nervy z ocele: Takto by mnohí žiť nedokázali

2023-04-20 12:39:00 |   |    | 

Viacero nádherných prírodných oblastí bolo zničených kvôli tomu, že museli ustúpiť výstavbe nových miest alebo obcí. Keď však príde dobrý nápad, tak nemusíme prísť ani o žiadnu unikátnosť. Skvelým príkladom je Setenil de la Bodegas. Dedinka vznikla v nádhernej skalnatej oblasti, pričom pôvodní obyvatelia zakomponovali kamene priamo do ich obydlí a vytvorili tak úžasnú architektúru, akú uvidíte len v tejto lokalite.



 

Centrum zakomponované priamo do skál

Setenil de las Bodegas sa nachádza v Andalúzii, pre ktorú sú typické domčeky s bielymi fasádami, často ozdobené kvetináčmi s pestrofarebnými kvetmi. Lokalita síce nebola veľmi vhodná pre založenie obce kvôli množstvu veľkých skál, napriek tomu tu už pred niekoľko tisíc rokmi žili prví obyvatelia, ktorí sa živili lovom a bývali najmä v jaskyniach. Keď tam neskôr začali stavať domy, rozhodli sa nebojovať proti prírode, ale radšej ju zakomponovali priamo do svojich obydlí. Najmä v centre sa nachádzajú ulice, kde sú budovy priamo súčasťou skál. Tie tvoria strechu alebo zadnú časť príbytku a k nim potom pristavali zvyšné múry. Domčeky boli väčšinou malé a skladali sa len z dvoch miestností. V súčasnosti ich využívajú najmä na podnikateľské účely, už len niektoré z nich slúžia na bežné bývanie.

 

Ulice s neopakovateľným šarmom

Najznámejšou ulicou v tejto obci je Calle Cuevas del Sol, čo v preklade znamená „jaskyne slnka“. Práve na nej uvidíte viacero domov, ktoré sú prepojené s skalami. Zaujímavosťou je, že tie sa nenachádzajú iba priamo v obydliach, ale prechádzajú aj cez ulicu. Niekedy sú tak spojené dve budovy a vy budete kvôli tomu prechádzať akoby popod kamenný tunel. Na tejto ulici zároveň nájdete veľa obchodov a podnikov, v ktorých sa môžete najesť. Tunajšou špecialitou je skvelá špargľová polievka. Tadiaľto taktiež preteká rieka, takže sa vám naskytnú skutočne nádherné výhľady.

 

Navštívte jaskynné domy

Prví obyvatelia Setenilu de las Bodegas bývali v jaskyniach a viaceré domy odkazujú na tento spôsob života aj dnes. Majú totiž iba prednú murovanú stenu a vo vnútri pokračujú ako jaskyne. Vďaka tomu v nich vládne špecifická atmosféra, keďže tam nie je veľa denného svetla a veľmi obľúbené sú najmä v lete, keď poskytnú príjemný chládok. V niektorých z nich ponúkajú možnosť prehliadky. Zopár takýchto domov premenili aj na obchody, kde si kúpite najmä lokálne suveníry.

 

Hrad, ktorý mal kedysi 40 vežičiek

Jednou z najstarších súčastí mestečka je hrad, ktorý postavili na prelome 12. a 13. storočia. V minulosti sa vyznačoval tým, že mal 40 veží. Teraz sa ho už však nepodarilo zachovať v pôvodnej podobe, preto vyzerá skromnejšie. Preslávil sa aj tým, že tam v minulosti využívali dômyselný vodný systém, ktorým zavlažovali záhradu, ale aj zásobovali pitnou vodou celú pevnosť. V jednej z veží sa dokonca nachádzala veľká cisterna. Okrem hradu v historickom centre uvidíte niekoľko pustovní, kostol zasvätený Panne Márii a pôvodnú starú radnicu.

 

Tie najkrajšie vyhliadky na obec

Dedinka je postavená v kopcovitom teréne a ponúka hneď niekoľko zaujímavých vyhliadok. Calle San Sebastian je vyššie položená časť Setenil de las Bodegas, odkiaľ budete mať skvelý výhľad na tradičné domy. Mirador del Lizon a Mirador del Carmen sú dve vyhliadky, ktoré vám ponúkajú aj pohľad na celé okolie. Okrem toho cez dedinu vedie niekoľko turistických ciest, ktoré predstavujú krásy Andalúzie a Setenil de las Bodegas je jednou z ich zastávok. Prechádzať tam budete napríklad cez gastronomickú, hradnú alebo cestu bielych domov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa