Tajomstvo portugalskej Évory: Bohov v rímskom chráme vystriedali mäsiari

2023-07-25 12:00:00 |   |    | 

Zlato, striebro a meď. To všetko láka Rimanov na Pyrenejský polostrov. Na území dnešného Portugalska v 1. storočí pred n. l. zriaďujú provinciu Lusitánia a v Évore po sebe zanechajú jednu z najpozoruhodnejších stavebných pamiatok mimo Talianska. Aby sa k nej však moderní ľudia dostali, budú ju musieť doslova vybúrať...



 

Hovorí sa mu Dianin chrám, aj keď nepresne. Oveľa skôr ako rímskej bohyni lovu bol svätostánok v portugalskej Évore pôvodne zasvätený prvému cisárovi Augustovi (63 pred n. l.–14 n. l.), ktorý sa medzi ľudom tešil veľkej úcte už za svojho života.

V rímskych dobách stával chrám v najvyššom bode miestneho fóra a okolo neho bolo poriadne rušno. V priebehu 2. a 3. storočia n. l. sa dočkal niekoľkých stavebných úprav, potom ale prišla postupná skaza, prvýkrát v 5. storočí spoločne s vpádom germánskych kmeňov na Pyrenejský polostrov.

Počas stredoveku bola antická pamiatka rozobraná na kameň pre iné stavby a jej zvyšky nakoniec boli obstavané a včlenené do tunajšieho hradného opevnenia. Celé roky tu fungovali bitúnky a mäsiarstva. Až v 19. storočí sa začalo s prvým serióznym archeologickým prieskumom a chrám bol postupne zbavený stredovekých stavebných úprav.

Vďaka usilovnej práci architektov a historikov sa podarilo zachrániť celkom 13 korintských stĺpov so zdobenými hlavicami aj preklady a vlysy nad nimi. Pódium, vyvýšený základ chrámu, má rozmery 25 x 15 metrov. Ďalší archeologický výskum odhalil, že stavba pravdepodobne v dobách svojej najväčšej slávy disponovala monumentálnym portikom, vstupom so šiestimi stĺpmi, a jej súčasťou bola aj vodná nádrž. Dnes je pamiatka na zozname UNESCO.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Ilona Kučerová

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa