Krásy Slovenska: Banská Štiavnica

2014-10-09 09:00:00 |   |    | 

Niekedy si naozaj nedokážeme uvedomiť, koľko krás a možností na dovolenky nám poskytuje naša krajina. Beháme po svete, obdivujeme cudziu kultúru a na to, čo máme takpovediac pod nosom, úplne zabúdame. Občas za to môže podceňovanie tunajších pamiatok a atrakcií, niekedy nevedomosť o tom, čo máme v skutočnosti tak blízko seba a inokedy lenivosť zistiť si, čo zaujímavé by sme mohli preskúmať trebárs i v blízkom okolí nášho bydliska. Poďte si dať preto s nami záväzok, že v nasledujúcich mesiacoch si pozriete aspoň nejakú atrakciu vo vašom okolí a dáte šancu aj domácemu turizmu. Skvelým miestom na to je určite okres Banská Štiavnica.



 

Banské múzeum v prírode

 

Tento kraj je významným baníckym centrom a preto by ste zákonite mali začať prehliadku Banskej Štiavnice práve v Banskom múzeu v prírode. Nachádza sa trochu mimo centra a jeho návšteva bude rozdelená do dvoch častí. V prvej vám pustia krátke video, kde vám premietnu niečo z histórie baníckej profesie. A potom už vojdete do samotnej šachty, kde si obzriete reálne podmienky, v akých pracovali baníci. Bude to dlhšia prehliadka a keď tam chcete ísť s menšími deťmi, pripravte sa vopred na to, že vás čaká aj veľa chodenia. I preto by pre vás bola možno lepšou voľbou Štôlňa Glazenberg, ktorá sa nachádza priamo v centre a prehliadka je kratšia. Pre tých najmenších odporúčame návštevu Mineralogického múzea, kde sa nachádza okrem skvelej prehliadky rôznych minerálov aj minišachta, ktorú prejdete za dve minútky.

Banské múzeum v prírode: Otváracie hodiny: 9.00-17.00, mimo sezónu je v pondelok a utorok zavreté. Vstupné: 5 €

Štôlňa Glazenberg: Otváracie hodiny: utorok a štvrtok o 12.00, sobota 10.00, 12.00 a 14.00. Vstupné: 4 €

Mineralogické múzeum: Otváracie hodiny: 8.00-16.00. Vstupné: 2,50 €

 

 

Starý zámok

 

Tento zámok sa nachádza priamo v centre. Jeho najcennejšou časťou výstavy sú maľby, ktoré tam presunuli z Kalvárie, kde boli vystavované nepriaznivému počasiu a rýchlo sa ničili. Ďalej je tam bohatá výstava fajok a chýbať nesmú ani starodávne terče, ktoré však boli kedysi umeleckými dielami a na každom z nich bola krásna kresba. Časť výstavy je voľne prístupná a môžete si ju pozrieť sami. Určite nevynechajte pohľad z vyhliadkovej veže a taktiež sa prejdite po vnútornom parku, kde sú presunuté aj rôzne historické kríže.

 

Otváracie hodiny: 8.00-16.00. Vstupné: 4 €

 

Nový zámok

 

Je známou bielou dominantou, ktorá sa týči nad mestom. Jeho pôvodnou funkciou bolo chrániť toto územie pred nájazdmi Turkov a iných nepriateľov. Väčšina tejto výstavy je venovaná preto obrannej tematike a zbraniam, ktoré počas nej využívali.

 

Otváracie hodiny: 8.00-16.00. Vstupné: 2 €

 

 

Kaštieľ Svätý Anton

 

Iba na skok je to do susednej malebnej dedinky Svätý Anton, ktorú jednoznačne nemôžete obísť z dvoch dôvodov. Prvým je samotný kaštieľ, na ktorom môžete absolvovať veľký a malý okruh. Odporúčame ten väčší, aby ste si mohli prejsť všetky úžasné komnaty, pokochať sa dokonalou zbierkou pôvodného nábytku a dozvedieť sa viac o jednej z najkrajších slovenských pamiatok. Následne si zájdite aj do parku, ktorý je ako stvorený na príjemný jesenný piknik. No a druhým dôvodom je blízky Starý hostinec s fantastickou gastronómiou a úžasným prístupom personálu.

 

Otváracie hodiny: 9.00-17.30 /v závislosti od sezóny/. Vstupné: Veľký okruh – 7 €, malý 5 €

 

Centrum

 

V samotnom centre Banskej Štiavnice sa ešte nachádza aj Galéria Jozefa Kollára a Múzeum baníctva na Slovensku. Zájdite si aj do Botanickej záhrady, kde sa nachádzajú rôzne vzácne dreviny. Na Námestí svätej Trojice je nádherný monumentálny pamätník, v ktorého blízkosti je krásny starý kostolík. Neďaleko neho nájdete aj dom Sládkovičovej Maríny, kam zaľúbení dávajú zámky lásky. Vychutnajte si pivo v domácom malom pivovare Erb a prejdite sa i do starej Klopačky, kde nájdete krásnu čajovňu. V centre sa vždy v septembri konajú aj známe Salamandrové dni.

 

Aktívny odpočinok

 

Banská Štiavnica je známa aj úžasnou prírodou. Predovšetkým zájdite k jednému z tajchov, ktorých je tu neúrekom. Umelo vytvorené jazerá sú obľúbeným miestom na odpočinok. Ďalej je tu kalvária, z ktorej budete mať skvelý výhľad na okolie. Nevynechajte ani túru na Sitno alebo do blízkych kopcov. Na Klingeri môžete zájsť popri tajchu k náučnému geologickému chodníku. Zavezte sa aj k Počúvadlu a nechajte sa pohltiť tunajšou prírodou. V zime si môžete zase zalyžovať v miestnom lyžiarskom stredisku.

 

Možností je tu naozaj neúrekom, stačí ich len využiť.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa