Prelomový objav: Miloš vymyslel plavky, ktoré môžu zachraňovať životy

2022-02-01 13:30:00 |   |    | 

Dobrý sluha, zlý pán. To sa obvykle hovorí o ohni, rovnako to však platí aj o inom živle – vode. Oddych pri mori, jazere alebo aspoň bazéne síce predstavuje jeden z najlepších spôsobov relaxácie, predsa však skrýva niektoré úskalia. Najmä ak nepatríte práve k najzdatnejším plavcom. Riešenie ponúka prevratná novinka slovenského vynálezcu, ktorá by mala dať zbohom hrozbe utopenia.



 

Existujú plávacie kolesá, rukávniky, nafukovačky a ďalšie pomôcky, nie každý je však ochotný ich používať a navyše sú aj trochu nepraktické. Slovenský vynález, plavky eMSky, riešia práve tento problém, plávaciu pomôcku totiž majú integrovanú v sebe. Počas bežného nosenia je neviditeľná a nijako neobmedzuje v pohybe.

Patentovaný mechanizmus aktivuje samotný užívateľ v prípade, že sa cíti ohrozený, napríklad ak má pocit, že nevládze doplávať do plytkejšej vody, dostal kŕč do nohy, alebo prišlo k úrazu a bolesť ho paralyzuje. Použitie je pritom tak jednoduché, že ho zvládne aj malé dieťa.

V zadnej časti plaviek je priestor vystlaný mäkkou penou, v ktorom je uložený nafukovací balón a pevné časti patentovaného mechanizmu. Po zatiahnutí za šnúrku spúšte je balón nafúknutý vymeniteľnou CO2 bombičkou. Vďaka nafúknutiu vypláva na hladinu a v priebehu sekundy je pripravený pomôcť topiacemu sa.

Autorom jednoduchého, no geniálneho nápadu, ktorý môže zachraňovať životy, je Prešovčan Miloš. Myšlienku mu vnukol sám život. „Zažil som situáciu, kedy by mi plavky s takýmto mechanizmom pomohli,“ vysvetľuje. „Asi pred štyrmi rokmi sme boli na Zemplínskej Šírave a s priateľkou sme boli v nafukovacom člne. Začal však fúkať silný vietor a odvialo nás až do stredu vodnej plochy.

Sami sa nevedeli dostať na breh a pomoc neprichádzala, situácia sa navyše ešte viac zdramatizovala. Blížila sa búrka, a tak Milošova priateľka vyskočila z člnu a začala plávať. Po niekoľkých stovkách metrov jej však došli sily a začala sa topiť. Našťastie k nej doplával Miloš, ktorý sa jednou rukou držal člna, a pomohol je naň vyliezť. „Stačilo pár sekúnd. Ak by som k nej nepriplával s člnom, utopila by sa. A ak by som pustil čln, utopili by sme sa obaja,“ spomína dnes na najhoršie chvíle v živote.

Napokon mal tento príbeh šťastný koniec, keď si zúfalú dvojicu všimli iní turisti a odtiahli ich čln loď k brehu. Miloš si však uvedomil, že osud je naozaj vrtkavý a človek by mal byť radšej pripravený na všetko. Začal teda pátrať po bezpečnostných pomôckach a nakoniec vymyslel vlastnú.

Prototyp plaviek bol testovaný na šesťročnom chlapcovi a po certifikovaní Európskou úniou sa dostanú do predaja. Už teraz sa však dajú predobjednať cez internet. Aktuálne sú k dispozícii v chlapčenskej verzii a veľkostiach od 4 do 15 rokov, v pláne je tiež výroba dievčenskej verzie a plaviek pre dospelých s väčším airbagom. Výhodou je, že sú plavky opakovane použiteľní aj v prípade nafúknutia balónika, stačí totiž vymeniť bombičku s CO2.

Uverejnil používateľ eMSky Nedeľa 20. decembra 2020

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eMSky

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa