Hranica smrti: Medzi Mexikom a USA zomierajú a miznú stovky ľudí

2023-10-21 12:00:00 |   |    | 

Hranica medzi Mexikom a USA je "najsmrteľnejšou" pozemnou migračnou trasou na svete. Uviedla to Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Vlani na tejto hranici zomrelo alebo zmizlo 686 migrantov, vyplýva z údajov organizácie, ktorá je agentúrou OSN. Skutočný počet je pritom pravdepodobne vyšší vzhľadom na chýbajúce údaje zo strany amerických aj mexických úradov.



 

V krajine púšte, kaňonov a kaktusov migranti ľahko podľahnú prehriatiu organizmu v lete a podchladeniu v zime, uviedol americký pohraničný úrad. Telá niektorých zmiznutých ľudí neboli nikdy nájdené. Hovorca IOM Paul Dillon uviedol, že zaznamenané čísla predstavujú najnižšie odhady.

"Varovné čísla sú drsnou pripomienkou potreby rozhodných krokov na vytvorenie riadnych legálnych migračných ciest," povedal Dillon podľa agentúry Reuters novinárom v Ženeve.IOM uviedla, že takmer polovica vlani zaznamenaných úmrtí súvisí s pokusmi prejsť Sonorskú a Čivavskú púšť.

Počet mŕtvych a nezvestných, ktorých IOM vlani evidovala na hranici medzi Mexikom a Spojenými štátmi, predstavuje takmer polovicu z 1457 takýchto prípadov, ktoré boli vlani zaznamenané naprieč oboma Amerikami. "Jedným z najviac znepokojivých trendov, ktoré IOM v Amerikách zaznamenala, bol nárast úmrtí na migračných trasách v Karibiku," pokračoval Dillon.

Vlani podľa neho bolo v regióne zdokumentovaných 350 úmrtí, zatiaľ čo v roku 2021 to bolo 245 a v predchádzajúcich rokoch menej ako 170. Väčšina obetí na karibských migračných trasách boli ľudia z Dominikánskej republiky, Haiti a Kuby. Len na hranici v pralesnej oblasti Darién medzi Panamou a Kolumbiou bolo vlani podľa IOM zaznamenaných 141 úmrtí migrantov.

"Odľahlá a nebezpečná povaha tejto oblasti a prítomnosť zločineckých gangov pozdĺž trasy znamená, že toto číslo pravdepodobne nereprezentuje skutočný počet stratených životov," upozornil Dillon.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa