Pred 140 rokmi otvorili slávnu Metropolitnú operu v New Yorku

2023-10-22 20:00:00 |   |    | 

Slávnu Metropolitnú operu v New Yorku otvorila pred 140 rokmi, 22. októbra 1883, opera Charlesa Gounoda Faust a Markétka. Odvtedy sa scéna, známa pod skratkou MET, vypracovala medzi najuznávanejšie operné domy sveta. Pre spevákov nie je možná vyššia méta, ako vystupovať v MET. Opera si totiž stále zachováva vysokú úroveň produkcií, čo zabezpečujú špičkoví sólisti a dirigenti z celého sveta.



 

Popudom na vybudovanie nového operného stánku v New Yorku bol nedostatok miesta v malom divadle na rohu 14. ulice a Irving Place, kde sa spevohra dovtedy hrala. Od nápadu k dielu neubehlo veľa vody - bohatí obchodníci rozhodli v apríli 1880 a v októbri 1883 už znela z budovy na Broadwayi a 39. ulici hudba. Opery sa tu uvádzajú, až na výnimky, v jazyku originálu, čomu sa museli v minulosti prispôsobiť všetky hviezdy, vrátane Lilli Lehmanovej alebo Enrika Carusa.

Hviezdny profil MET určovali v minulosti takí velikáni ako Arturo Toscanini a Gustav Mahler, George Szell alebo český exulant Rafael Kubelík. Metropolitná opera zažila rad premiér významných skladieb operného repertoáru. Pre Ameriku objavila okrem iného Richarda Wagnera, prvýkrát v USA vypočula Musorgského Borisa Godunova alebo Pucciniho operu Turandot.

Nezmazateľnú stopu zanechali v MET aj speváci českého pôvodu. Slávna Ema Destinnová presadila v Amerike Bedřicha Smetanu, Karol Burian bol mnohokrát oceňovaný viac ako jeho súčasník Caruso. Jarmila Novotná zase spievala v 40. rokoch pri prvom pravidelnom sobotňajšom rozhlasovom vysielaní z MET. Tri roky tu hosťovala Ľudmila Dvořáková, spievala tu Eva Urbanová či Eva Randová. V roku 2003 v MET debutovala mezzosopranistka Magdaléna Kožená, o rok neskôr dirigent Jiří Bělohlávek a v roku 2015 barytonista Adam Plachetka.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa