Existujú mimozemšťania? Štúdia amerického ministerstva obrany dala jasnú odpoveď

2024-03-11 12:00:00 |   |    | 

Štúdia amerického ministerstva obrany, ktorá skúmala hlásenie o neidentifikovaných lietajúcich objektoch (UFO) za posledných takmer sto rokov, nenašla žiadne dôkazy o existencii mimozemšťanov alebo mimozemskej inteligencii. S odvolaním sa na v piatok zverejnené závery o tom informuje web stanica Hlas Ameriky (VOA). Nárast správ o videní UFO v 50. a 60. rokoch 20. storočia mohol byť podľa Pentagonu spojený s testami amerických špionážnych lietadiel a ďalšej vesmírnej technológie.



 

Štúdia Úradu pre riešenie anomálií (AARO) ministerstva obrany analyzovala vládne vyšetrovanie nahlásených pozorovaní UFO od roku 1945. Nezistila žiadne dôkazy o tom, že by v niektorom z týchto prípadov skutočne išlo o mimozemský život alebo že by americká vláda a súkromné spoločnosti využívali mimozemskú technológiu a zatajovali ju. Podľa správy predloženej v piatok Kongresu vo väčšine prípadov hlásenie o UFO v skutočnosti išlo o bežné objekty.

Predstavitelia Pentagonu však pripúšťajú, že závery štúdie zrejme nepotlačia presvedčenie mnohých o prítomnosti mimozemských návštevníkov. Podľa prieskumu agentúry Gallup z roku 2021 si viac ako 40 percent Američanov myslí, že Zem navštívili mimozemské lode.

"Rozšírenie televíznych relácií, kníh, filmov a obrovské množstvo obsahu na internete a sociálnych sieťach zameraného na témy súvisiace s UAP pravdepodobne ovplyvnilo verejnú debatu a posilnilo toto presvedčenie u niektorých skupín obyvateľstva," stojí v správe. UAP, čiže neidentifikované anomálne javy, je skratka používaná americkou vládou pre objekty predtým všeobecne známe pod pojmom UFO.

Hovorca Pentagonu uviedol, že úradníci pristupovali k správe s nadhľadom, ale nenašli žiadne dôkazy o mimozemských návštevníkoch. "Všetko vyšetrovacie úsilie na všetkých úrovniach utajenia dospelo k záveru, že vo väčšine hlásení išlo o bežné objekty a javy a jednalo sa o chybnú identifikáciu," povedal novinárom hovorca Pat Ryder.

AARO skúmal archívy a tajné spisy a preveril všetky oficiálne vládne vyšetrovania od roku 1945. Bádatelia pátrali po správach o mimozemských kozmických lodiach a zistili napríklad, že údajná uniknutá správa o UFO z roku 1961 je neautentická a že vzorka "mimozemskej kozmickej lode" odobraná vyšetrovateľmi nebola vyrobená z mimozemského materiálu, ale bola zložená prevažne z horčíka, zinku a bizmutu.

Správa zároveň popisuje nové technológie, ktoré podľa vedcov viedli k prudkému nárastu hlásení o UAP v 50. a 60. rokoch. V tejto súvislosti spomína výškové balóny a špionážne lietadlá U-2. Havária výškového balóna v blízkosti mesta Roswell v Novom Mexiku v roku 1947 vyvolala špekulácie o lietajúcom tanieri a o náleze mimozemských tiel. Podľa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) vo viac ako polovici vtedy hlásených prípadov vypozorovania UFO v skutočnosti išlo o americké prieskumné lety.

Mnoho tajných projektov v období studenej vojny zahŕňalo vývoj lietadiel diskového tvaru, čo zodpovedalo predstave o lietajúcich tanieroch. Príkladom takéhoto lietadla bolo kanadské lietadlo VZ-9AV Avrocar, ktoré bolo navrhnuté tak, aby bolo schopné kolmého štartu a pristátia.

Podľa AARO sa počet hlásení o pozorovaní UAP teraz pohybuje medzi 50 a 100 mesačne a špekulácie o vládnom utajovaní mimozemšťanov pokračujú.

Vlani bývalý americký spravodajca David Grusch pri vypočutí v Kongrese vyhlásil, že americká vláda drží v tajnosti dlhoročný program, ktorý sa zaoberá zhromažďovaním a reprodukciou lietajúcich objektov neznámeho pôvodu. Grusch, ktorý tvrdí, že sa jeho tvrdenia opierajú o dokumenty, nahrávky a rozhovory s kolegami, v minulosti pôsobil ako agent a bol súčasťou pracovnej skupiny pre štúdium UAP. AARO prisľúbil, že vydá ďalšiu správu, ktorá sa bude zaoberať novšími hláseniami o videní UFO.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa