Pre maškrtné jazýčky: Toto sú najlepšie cukrárne na svete
Milujete zákusky, zmrzlinu a iné chutné dezerty? Vytiahnite si váš cestovateľský zápisník a pero, pretože teraz dostanete hneď niekoľko tipov, kam by ste sa mali vybrať počas vašich potuliek po svete. Po túre alebo návšteve pamiatok je ideálne trošku si oddýchnuť v peknej cukrárni, kde si objednáte kávu a chutný zákusok.
Demel, Viedeň, Rakúsko
Viedeň má silnú kaviarenskú tradíciu a nájdete tu mnoho podnikov s bohatou históriou. Jedným z nich je cukráreň Demel, ktorú otvorili v roku 1786. Jej zakladateľom bol Ludwig Dehne, ktorý tam začal piecť drobné sladké pečivo a vyrábal zmrzlinu. Časom sa z podniku stala významná cukráreň, ktorú milovali predovšetkým šľachtici. Odvtedy je nepretržite otvorená až do súčasnosti a na ich dezertoch si pochutili aj Sissi alebo cisár František Jozef I., ktorý tam údajne písal zamilované listy svojim láskam. V Demel dodnes pripravujú koláče podľa pôvodných tradícií, vďaka čomu si ich obľúbili nielen domáci, ale aj turisti.
© Facebook / K. u K. Hofzuckerbäcker DEMEL
Gerbeaud, Budapešť, Maďarsko
Henrik Kugler založil svoju prvú kaviareň a cukráreň v roku 1858. O dvanásť rokov neskôr presťahoval podnik do centra Budapešti na to isté miesto, kde sídli aj dnes. Osudový bol pre neho rok 1880, keď sa vo Švajčiarsku spoznal s majstrom cukrárom Gerbeaudom. Na Kuglerovu žiadosť sa presťahoval do Maďarska, kde sa stal jeho partnerom a neskôr podnik niesol Švajčiarovo meno. Až on totiž vdýchol cukrárni nový život a sláva jeho fantastických zákuskov sa začala šíriť po celom Uhorsku. Medzi jeho nápady patrili napríklad chutné čokoládové mačacie jazýčky a populárne žerbó rezy, ktoré sa pripravujú aj v našich končinách.
© Facebook / Gerbeaud Café
Bewley`s, Dublin, Írsko
Dublinská kaviareň Bewley`s patrí oproti konkurentom k tým mladším. V roku 1927 ju na hlavnej obchodnej ulici v metropole Írska otvoril majiteľ pražiarne kávy Bewley, ktorý časom k lahodným nápojom pridal aj dezerty. Pred niekoľkými rokmi prešla cukráreň veľkou rekonštrukciou, ale menu sa rozhodli zachovať v pôvodnej podobe. Z historických záznamov vytiahli staré receptúry, podľa ktorých pripravujú aj ich slávny Mary cake. Ten pozostáva z mandľového cesta, marhuľového džemu a čokoládovej peny poliatej lesklou čokoládovou polevou.
© Facebook / Bewley's
Crosstown, Londýn, Anglicko
Pri ochutnávaní lokálnych sladkých špecialít nemusíte hľadať len historické cukrárne s dlhou tradíciou. Veľkým hitom sú aj moderné podniky, ktoré ponúkajú tradičné sladkosti v novom šate. Crosstown je malá londýnska sieť, ktorá sa špecializuje na obľúbené šišky. Tie však vyrábajú v rôznych príchutiach, kvôli čomu sa z nich veľmi rýchlo stal trendový podnik obľúbený celebritami. V ich ponuke sa totiž nachádzajú aj vegánske výrobky, citrónové šišky s olivovým olejom alebo so slaným karamelom a banánom.
© Facebook / Crosstown - Doughnuts & Coffee
Du Pain et des Idees, Paríž, Francúzsko
K niektorým krajinám patria typické sladké pochúťky a nevieme si predstaviť ich návštevu bez toho, aby sme si na nich aspoň raz pochutnali. K Taliansku napríklad patrí tiramisu, k Anglicku čajové pečivo scone a vo Francúzsku sú to ich slávne croissanty. Jemné pečivo z maslového cesta sa podáva s kávou a servíruje na raňajky, ale aj ako zákusok. V pekárni Du Pain et des Idees pracujú s pôvodnými receptúrami z 19. storočia. V ich ponuke nájdete okrem croissantov aj malé chutné slimáčiky s rôznymi sladkými príchuťami. Ich vlastnou špecialitou sú čokoládovo-pistáciové rolky, ktoré skvelo kombinujú tieto dve výrazné chute. Okrem sladkých produktov si v pekárni môžete zakúpiť aj rôzne druhy chlebov a slaného pečiva. Veľmi lahodné sú najmä ich bagety.
© Facebook / Violet
Hafiz Mustafa, Istanbul, Turecko
Turecké sladkosti sú typické svojou veľmi sladkou chuťou. Aby vám v ústach nevytvorili zvláštnu pachuť, musia byť vyrobené poctivým spôsobom s použitím kvalitných surovín. Na tom si zakladá sieť cukrárni Hafiz Mustafa, ktorá vznikla ako nenápadný podnik v centre Istanbulu. Hafiz miloval sladkosti a rád vytváral aj nové chute. Okrem koláčikov a baklavy vymyslel rôzne druhy tvrdých cukríkov. Tie sa vyrábajú až dodnes a patria k skvelým suvenírom z Turecka. Pôvodný majiteľ bol mimoriadne úspešný a počas svojej kariéry získal 18 medzinárodných medailí z cukrárskych súťaží.
© Facebook / Hafız Mustafa 1864
Buchwald, Berlín, Nemecko
Tak ako v Rakúsku, i v Nemecku si pestujú zvyk rodinných posedení pri dobrom koláči a káve. V Berlíne je veľmi obľúbená cukráreň Buchwald, ktorá má vyše 160-ročnú tradíciu. Ich špecialitou je, že niektoré koláče pečú v peci na otvorenom ohni, vďaka čomu dostávajú úplne inú lahodnú chuť. Jednou z tradičných chuťoviek je prstencové pečivo podobné našim trdelníkom, ktoré potierajú marhuľovou alebo čokoládovou polevou.
© Facebook / Konditorei Buchwald
Autor: © Zoznam/David
Zdielať článok na FacebookuSúvisiace články
Gurman.sk
TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.