Zabudnite na Versailles či Schönbrunn: Týchto 10 nádherných zámkov im poriadne šliape na päty

2023-04-24 13:00:00 |   |    | 

Versailles, Cárske Selo, Neuschwanstein či Schönbrunn, to sú svetoznáme zámky, ktoré azda nikomu netreba predstavovať. Hoci však rozhodne patria k najnavštevovanejším, krásou im môžu konkurovať aj iné architektonické skvosty. Prejdite sa nimi spolu s nami.



 

Segovia, Španielsko

Alcázar v Segovii sa na prvý pohľad podobá na rozprávkové zámky Disneyho. Pôvodne bola na tomto mieste postavená pevnosť, v ktorej žili vojaci a vďaka dobrej polohe na vysokej skale chránili celú oblasť. Od 12. storočia sa premenila na kráľovské sídlo a odvtedy ho začali zveľaďovať až do súčasnej podoby. Posledná veľká renovácia prebehla v 16. storočí. V zámku sa podarilo uchovať väčšinu interiéru, takže dnes ponúka zaujímavú prehliadku štýlového zariadenia.

 

Franzensburg, Rakúsko

K najkrajším rakúskym zámkom patrí viedenský Schönbrunn aj neďaleký Schloss Hof, za ten najmalebnejší by sme však mohli pasovať Franzensburg. Neoklasicistický vodný zámok patrí k väčšiemu Laxenburgu a bol postavený na malom ostrovčeku kúsok za Viedňou na prelome 18. a 19. storočia pre Johanna Ferdinanda Hötzendorfa z Hohenbergu. Okrem nádherného prostredia láka aj honosným interiérom s množstvom dekorácií a vzácnym mobiliárom.

 

Lednice, Česká republika

Je až neuveriteľné, koľko nádherných zámkov zdobí susednú Českú republiku. Vybrať jeden najkrajší je takmer nemožné, rozhodne k nim však patrí aj ten v Ledniciach na juhu Moravy, prestavaný v 19. storočí v štýle tudorovskej gotiky. Okrem hlavnej budovy ho dopĺňa viacero menších zámočkov, ale aj stavby ako skleník, minaret či Apolónov chrám. Všetky sú od roku 1996 súčasťou Svetového kultúrneho dedičstva.

 

Caserta, Taliansko

Barokový palác Caserta kúsok od Neapola bol domovom rodu Bourbonovcov, ktorý slávnostne otvorili v januári 1752. V prácach však pokračovali ešte ďalšie desiatky rokov, až napokon vznikol najväčší kráľovský palác na svete. Jeho súčasťou je aj obrovský park s fontánami, kvôli ktorému vybudovali 38-kilometrový akvadukt. Interiér ukrýva neuveriteľných 1200 miestností na piatich poschodiach.

 

Peleš, Rumunsko

Nádherný zámok Peleš si nechal postaviť rumunský kráľ Karol I. ako svoje víkendové sídlo koncom 19. storočia. Má 160 komnát s prepychovým zariadením i zdobením, niektoré nástenné maľby vytvoril slávny umelec Gustav Klimt. Na zámku nájdete zaujímavú výstavu zbraní a brnenia, ktorá pozostáva až zo 4000 unikátnych kúskov. Najvzácnejšími exponátmi sú však obrazy od Rembrandta.

 

Mafra, Portugalsko

Jednu z najveľkolepejších portugalských barokových pamiatok postavili v 18. storočí asi 40 kilometrov od Lisabonu. Mafra je monumentálny komplex paláca a kláštora s kostolom a jeho výstavba trvala 13 rokov. Postupne na ňu povolali až 50 000 mužov z celej krajiny, kvôli čomu v areáli postavili aj nemocnicu, kde liečili ich zranenia a ochorenia. Palác je postavený z mramoru a vápenca a vo výslednej podobe má až 1200 miestností.

 

Läckö, Švédsko

Tento zaujímavý zámok postavili na jazere Vanern na juhu Švédska. Pôvodne na ostrovčeku stála biskupská pevnosť z 13. storočia, ktorá po reformácii pripadla pod správu monarchie a kráľ Gustav Vasa ju premenil na jedno zo svojich sídiel. Najväčšie úpravy tam prebehli v 17. storočí, kedy zámok získal súčasnú barokovú podobu. V interiéri ukrýva vzácne nástenné maľby aj zachovalý nábytok.

 

Fertöd, Maďarsko

Jeden z najveľkolepejších zámkov Európy môžeme navštíviť aj u našich južných susedov. V druhej polovici 18. storočia si ho nechali vybudovať Esterházyovci ako honosné barokové sídlo, ktoré prezývajú aj „Maďarské Versailles“. Obrovská budova má 126 izieb s výzdobou v štýle rokoka s súčasťou areálu je aj veľká záhrada, ktorej dominujú ruže. V nej sa nachádza aj pôvodné divadlo, ktoré slúžilo na divadelné predstavenia a koncerty vážnej hudby.

 

Schwerin, Nemecko

Na severe Nemecka sa uprostred jazera Schwerin rozprestiera rovnomenný zámok, ktorý si nechal v polovici 19. storočia vybudovať na mieste staršej pevnosti vojvoda Fridrich František II. Jeho potomkovia žili v sídle so 653 luxusnými miestnosťami až do roku 1918, potom zámok prešiel pod správu štátu a od roku 1948 tam sídli krajský parlament. Napriek tomu je nádherná pamiatka prístupná aj pre turistov.

 

Château de la Roche Courbon, Francúzsko

Symbolom francúzskej šľachty je najmä Versailles a zámky na Loire, menšie, no rovnako zaujímavé sídla však nájdete po celej krajine. Na východnom pobreží, asi 55 kilometrov od La Rochelle, stojí Château de la Roche Courbon, zámoček z 2. polovice 15. storočia, ktorý prešiel rozsiahlou rekonštrukciou o dvesto rokov neskôr.  Ešte stále je v súkromnom vlastníctve, majitelia však svoje sídlo sprístupňujú aj turistom.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa